Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Izrael napadne Írán. Atomovky a bude konec, děsí se Konečná z KSČM

Izrael napadne Írán. Atomovky a bude konec, děsí se Konečná z KSČM
zdroj: tisková zpráva

Vztahy v oblasti neklidného Blízkého východu se přiostřují. Izraelský prezident Šimon Peres uvedl, že útok Izraele a dalších zemí proti Íránu je stále pravděpodobnější. Ministr obrany Ehud Barak uvedl, že nevylučuje žádné z možných řešení problému.

Izraelci se obávají, že Írán bude disponovat jadernou zbraní. Jak se na celou věc dívají čeští politici a experti a jakou pozici by podle nich měla k případnému konfliktu zaujmout Česká republika, která je tradičním spojencem Izraele?

Experti na jaderné technologie míní, že Írán je od získání jaderné zbraně vzdálen jen několik let. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve své zprávě potvrdila, že íránský jaderný program má vojenský charakter. Zpráva hovoří o tom, že íránský program se datuje do roku 2002. Některé aktivity podle zprávy nesou charakter vývoje výbušného jaderného zařízení. Rusko uvedlo, že útok Izraele by byl velmi vážnou chybou. Francie před útokem také varovala.

Širší konsensus

Místopředseda sněmovního Zahraničního výboru David Šeich z ODS míní, že nebezpečí Íránu je značné a je třeba velkého tlaku na tuto zemi, aby jaderný program opustila. Šeich míní, že pokud by chtěl Izrael zaútočit, měl by si vytvořit širší platformu.

„Nebylo dobré, aby do takového zásahu šla jenom jedna země, protože takový zásah může destabilizovat celý region. Bylo by vhodné, aby byl postup koordinován se spojenými státy a západními velmocemi Francií a Velkou Británií. Postoj České republiky by potom měl být právě založen na tom, zda půjde o unilaterální akci, či o širší platformu dalších zemí či mezinárodních organizací," řekl ParlamentnímListům.cz David Šeich.

Výbuch. Pak už nemusí být nic

„Takový útok jen povede k eskalaci konfliktu. Je třeba nadále se pokoušet řešit věc diplomatickými prostředky. Věřím, že k útoku nedojde a prohlášení izraelských představitelů mají jenom ukázat svaly a sílu. A postoj České republiky k případnému konfliktu? Nedovedu si představit, že k takovému konfliktu dojde. Jestli k němu dojde, může se válečný požár rozšířit a Česká republika už třeba nebude muset mít žádnou pozici," hrozí se místopředsedkyně zahraničního výboru Kateřina Konečná z KSČM.

Podle místopředsedy zahraničního výboru Jana Hamáčka z ČSSD nemá situace vojenské řešení. „Íránská zařízení jsou dobře chráněna hluboko pod zemí, konvenční zbraně je nemohou poškodit. Muselo by se jedině jednat o útok jadernými zbraněmi. Útok by byl obrovskou chybou a znamenal by výbuch násilí v dané oblasti. Nechci spekulovat, co by pak měla dělat Česká republika," uvedl Hamáček.

Celý článek na ParlamentniListy.cz