Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Čeští špioni na východě Ukrajiny

Komentář: Čeští špioni na východě Ukrajiny
Distribuce hygienických balíčků pro dospělé a pro děti. Mironovskij, Ukrajina | zdroj: Roman Lunin/Člověk v tísni

Vedení samozvané doněcké republiky vyhnalo ze svého území pracovníky české humanitární organizace Člověk v tísni. Proč ponechalo stovky tisíc "vlastních" lidí bez potřebné pomoci? 

Žijeme v komplikované době. Častěji než kdy dřív propadáme pocitu, že je vše jinak, než jak se to jeví či jak je nám to prezentováno. Protichůdné strany předkládají natolik protichůdné důkazy, že nám nezbývá, než si názory tvořit na základě emocí, nikoli argumentů.

Existují však okamžiky, kdy pravda vyjde tak jasně najevo, že žádné další důkazy nejsou potřeba. Přesně to se stalo ve východoukrajinském Doněcku, ze kterého správa samozvané republiky vyhnala pracovníky Člověka v tísni.

O skutečných poměrech v Doněcku a skutečných úmyslech takzvaných povstalců to vypovídá lépe, než cokoli jiného.

Před několika dny zástupci místních úřadů dorazili do doněcké kanceláře Člověka v tísni a oznámili, že organizaci byla odebrána akreditace a její pracovníci musejí do 24 hodin opustit zemi.

Žádné oficiální zdůvodnění jim neposkytli. Stejně tak tomu nepředcházelo žádné varování. V právním státě by bylo něco takového nepředstavitelné, takzvaná "Doněcká lidová republika" však žádným právním státem není.

O důvodech se pracovníci Člověka v tísni dozvěděli až z internetu, kde byly zveřejněny doklady se zastavením činnosti organizace na doněckém území – bez jakýchkoli razítek či podpisů. V nich se uvádí, že Člověk v tísni -  vážená humanitární organizace, která už desítky let pomáhá v krizových oblastech po celém světě - opakovaně zneužil důvěry místních úřadů.

Zkorumpovaní humanitární pracovníci

"Jde o vytváření korupčních schémat spojených s humanitární pomocí, popouzení obyvatelstva proti místní správě, pokus o vyvezení humanitární pomoci určené pro obyvatele DNR (Doněcké lidové republiky, pozn. red.) z jejího území pod zástěrkou, že se zkazila, a systematické ignorování požadavků Výboru (rozhodujícího o akreditacích udělovaných humanitárním organizacím, pozn. red.) v rámci realizovaných programů," píše se v dokumentu, který vlastně ani nevypadá jako oficiální listina a pod nímž je podepsaný D.V.Pušilin – vůdce Doněcké lidové republiky, který před svou "politickou kariérou" mimo jiné vedl ukrajinskou pobočku nechvalně proslulé firmy MMM, největší pyramidy v ruských dějinách.

O jakých "korupčních schématech" je řeč, není jasné. Vysvětlení pro to nemá pochopitelně ani Člověk v tísni. Korupci si lze představit kdekoli jinde, jen ne u lidí, kteří rozdávají potravinové balíčky. Stejně tak je nepředstavitelné, že by se humanitární pracovníci pokusili vyvézt z krizového území potraviny, které tam ve spolupráci s OSN dovážejí. Proč by to dělali?

Jediné, co v této souvislosti napadá humanitární pracovníky Člověka v tísni, je šest zkažených konzerv, které objevili při kontrole potravinových balíčků. Balíčky kontrolovali na popud OSN, která nakupuje jídlo a jednotlivé humanitární organizace ho pak distribuují v místě určení.

"Zjistilo se, že některé masové konzervy nebyly řádně svařené," vysvětluje Tomáš Kocián, koordinátor pomoci Ukrajině. Celá várka proto byla zastavena a Člověk v tísni následně prověřil 20 tisíc balíčků, v nichž našel zmíněných šest prošlých konzerv. Kvůli nim se musely vyndat masové konzervy ze všech balíčků a tyto konzervy pak byly skutečně vyvezeny ze samozvané doněcké republiky. O tom však rozhodovala OSN jako jejich dodavatel.

Argumenty doněckého akreditačního výboru nedávají žádný smysl až na připomínku k "systematickému ignorování požadavků", které ale Člověk v tísni popírá.

"Až dosud jsme plnili veškeré požadavky místních úřadů a pravidelně je o naší činnosti informovali," uvádí Kocián na webu organizace s dovětkem, že "úřady ani předtím nevyjádřily výhrady k práci" organizace.

Aby humanitární pracovníci mohli rozdávat lidem potraviny a pomáhat jim s opravami domů zničených válkou, musel Člověk v tísni každý týden žádat místní úřady o obnovení registrace a předkládat jim také ke schválení plán aktivit. Už jen tato zcela absurdní míra kontroly vypovídá o poměrech v "Doněcké lidové republice".

Raději ať hladoví

Jediným skutečným důvodem zákazu je paranoidní pocit vedení samozvané republiky, že Člověk v tísni je prodlouženou rukou nenáviděného NATO a Evropské unie a jeho humanitární pracovníci jsou maskovaní diverzanti, kteří se rozdáváním potravin a opravami vysklených oken pokoušejí rozložit DNR zevnitř. Česká humanitární organizace přitom každou svou misí kdekoli na světě dokazovala a dokazuje, že je skutečně apolitická.

Jediné, o co své podezření může pomatená správa v Doněcku opřít, je jméno Jaromíra Štětiny, který se kdysi dávno podílel na vzniku Člověka v tísni. Český europoslanec loni pozval do Evropského parlamentu Andreje Bileckého, velitele ukrajinského dobrovolnického praporu Azov, který bránil Donbas před separatisty. Tím pochopitelně rozlítil vedení samozvané republiky, kterému leží v žaludku i Štětinova podpora Majdanu.

"Zhruba před 12 lety, když jsem vstoupil do politiky, jsem odstoupil ze všech funkcí v Člověku v tísni. Člověk v tísni nikterak nezodpovídá za mé politické názory, já nezodpovídám za názory a činnost Člověka v tísni. Nejsem členem ani zaměstnancem Člověka v tísni. Oceňuji, že Člověk v tísni pomáhá ve všech konfliktech, a to i na Donbase, lidem bez rozdílu jejich národnosti či náboženského vyznání," říká europoslanec.

Člověk v tísni jen v letošním roce rozdal v separatistických oblastech Ukrajiny potravinové balíčky téměř 470 tisícům lidí a desítkám tisíc nabídl materiální pomoc či pomoc s opravami jejich domů a bytů. Po masivním zátahu proti humanitárním organizacím v létě 2015 zůstal v Doněcku a okolí jednou ze dvou zahraničních organizací, které tam separatisté nechali dál pracovat.

Jejich vedení teď připravilo o potřebnou pomoc stovky tisíc lidí – v zimě, která na východě Ukrajiny bývá velmi krutá, a bez jakéhokoli opodstatněného důvodu. O realitě v Doněcku to vypovídá lépe, než cokoli jiného.

Zdroje:
Vlastní