Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zrzaví lidé jsou fascinující 'mutanti', výjimečnost je však mohla i zabít

Zrzaví lidé jsou fascinující 'mutanti', výjimečnost je však mohla i zabít
Účastnice festivalu Redhead Day v nizozemské Bredě | zdroj: Profimedia

Co mají společného zrzaví lidé a X-meni? Mnohé! Obě skupiny jsou svým způsobem "mutanty", kterým šlo v určitých obdobích o krk. A ač už zrzci a zrzky většinou nebývají terčem nebezpečných pověr a nebudí podezření, mají tito lidé stále více pozornosti, než ti s jinou barvou vlasů. Nic naplat, fascinace nejméně obvyklým odstínem vlasů prostě zůstává. V laických i vědeckých kruzích. 

Zrzaví lidé ostatně tvoří pouze jedno až dvě procenta procenta světové populace. Více, kolem dvou až šesti procent, se jich objevuje mezi lidmi pocházející ze severní a západní Evropy. Zrzavých Irů je pak prý na ostrově kolem 10 procent, což je činí vskutku "nejzrzavější" zemí světa, v patách jim jsou však Skotové se zhruba šesti procenty rusovlasých lidí.

Zrzaví jedinci se mohou objevit v každém etniku. Podle genetické studie z roku 1997 stojí za vznikem zrzavých vlasů a alabastrové pleti mutace genu MC1R, který se nachází na 16. chromozomu. Mutace způsobuje nižší výskyt černohnědého polymeru eumelaninu a převahu červenohnědého polymeru feomelaninu, který je "zodpovědný" jak za zrzavou barvu vlasů, tak i světlou pleť a pihy.

profimedia-0224892765 Ilustrační snímek, Breda | zdroj: Profimedia

Kvůli nízkému množství eumelaninu, jenž také pomáhá pokožce čelit UV záření, se však tito lidé také nikdy neopálí, jsou na slunce velice citliví a bohužel také náchylnější k rakovině kůže. Zároveň však jejich tělo dovede produkovat vitamín D, aniž by se vystavili slunci. 

Kde se vzali? 

Jedna z hypotéz vývoje lidí s touto nejméně častou barvou vlasů předpokládá, že rusovlasí jedinci se objevili asi před 20 tisíci lety důsledkem genetického driftu, kdy lidé začali osidlovat místa s chladným podnebím a nedostatkem slunečního svitu.

Jiné výzkumy prokazují, že zrzaví bývali i někteří neandrtálci před 40 tisíci lety a vznik zrzavosti v populaci mohl být důsledkem míšení neandrtálců a Homo sapiens sapiens. U neandrtálců však prý zrzavost způsobovala jiná mutace, než u Homo sapiens sapiens. 

Před pár lety se pak v souvislosti se zrzavými lidmi objevil i "vědecký hoax". V roce 2007 proběhla médii, včetně některých tuzemských, zpráva, že v podle výzkumu nejmenovaných genetiků zrzaví lidé v blízké době vymřou. Od výzkumu se však skuteční odborníci distancovali. 

Zrzavých lidí se však týkají i výzkumy seriozní. Studie týmu z univerzity v Louisville se například zabývala tím, zda pociťují jinak bolest. Výsledek? Zrzaví lidé snáší bolest hůře a vyžadují více analgetik k jejímu mírnění. "Na vině" je patrně opět MC1R, které se vyskytuje též v nervových buňkách a ovlivňuje právě citlivost na bolest. 

Nedávno také médii proběhl výsledek výzkumu realizovaného na sedmi tisícovkách lidí z Česka a Slovenska zaměřující se na odlišnost zrzavých lidí od těch nezrzavých co do zdravotního stavu. Výsledek ukazuje, že rusovlásky trpí více zdravotními problémy, než ženy s jinými barvami vlasů. 

Dospělé zrzky měly například větší náchylnost k nemocem pohybového aparátu, srdce a cév, neurologickým potížím a různým typům rakoviny - především vaječníků, dělohy, tlustého střeva či děložního čípku.

Jedním z důvodů, proč by tomu mohlo být je podle výzkumníků to, že v prenatálním stádiu byly poslední tři  jmenované orgány těchto lidí více vystaveny estrogenu, jehož mají zrzky obecně více. 

Podle druhého možného vysvětlení jsou tu lidé se zrzavými vlasy prostě příliš krátce a je třeba aby se jejich těla "srovnala" a zmírnila potenciální negativní vedlejší účinky "genů zrzavosti". 

Další domněnkou pak je, že právě neandrtálci "vklouzli" mezi zbytek populace a vznikla tak inkompatibilita a zvýšená náchylnost k určitým zdravotním neduhům.

Ať tak či tak, podle Jaroslava Flégr, jež byl jedním z členů vědeckého týmu, bude třeba provést ještě další ověřovací výzkum. A zrzky by tak rozhodně neměly panikařit. 

Ač není běžně brán výskyt zrzavých vlasů jako patologický jev, existuje několik případů, kdy bývá získaná, zrzavost průvodním jevem nemocí či genetických poruch.

Jedna z variací albinismu, především u lidí v Africe a na Nové Guinei ústí v zrzavé vlasy a narudlou kůži.

IMG-20161118-WA0010 Keňan Jairus Ong’eta | zdroj: www.albinismsocietyofkenya.org

Tato barva vlasů je také příznakem těžké podvýživy, kdy se jinak tmavé vlasy postiženého promění v blond nebo právě v zrzavou. A do zrz jdou také ti, kterým chybí proopiomelanokortin. 

Staletí ústrků a pověr 

V historii to zrzaví lidé mnohdy neměli vůbec jednoduché. Kvůli pověrám jim totiž šlo mnohdy o život! Ve středověku byly zrzavé ženy často považovány za čarodějnice a nezřídka končily na hranici. Za znamení čarodějnice se ostatně považovaly právě pihy či mateřská znaménka.

Nechvalně proslulý manuál pro lov čarodějnic Kladivo na čarodějnice  pak píše o zrzavých lidech také jako o vlkodlacích či upírech. Z posledního zmíněného ostatně byli podezíráni i ve starověkém Řecku - možná kvůli špatným reakcím světlé, citlivé pleti na slunce. 

Zrzavá barva vlasů je často také spojována s ohnivým temperamentem, sexuální náruživostí a posunutými zábranami vůbec, což se částečně odráží i v dějinách umění. Máří Magdaléna bývá zobrazována jako rusovlasá a rusé vlasy má také Eva na slavné Michelangelově malbě Prvotní hřích, kterou můžete spatřit v Sixtinské kapli.

profimedia-0138137739 Michelangelo Buonarroti namaloval Evu jako rusovlásku | zdroj: Profimedia

Rezavé vlasy se pojí též s antisemitskými postoji. Zrzavá totiž v minulosti bývala spojována s Židy. Původ této stereotypizace je nejasný, ale je možné, že souvisí s Biblí. V Tóře jsou totiž král David a také Ezau popisováni jako nositelé ohnivých vlasů.

A za zrzka je někdy považován i Ježíšův zrádce Jidáš Iškariotský, často je tak zobrazován v dílech španělských umělců. Ve středověkých pramenech z území Německa se také píše o příběhu o kmenu takzvaných Rudých Židů, kteří měli představovat zhoubu pro křesťanstvo.

Kanadský historik Andrew Gow, který dané texty zkoumal, míní, že jsou výsledkem spojení několika různých příběhů, a to Gog a Magog, Deset ztracených kmenů Izraele, a také pasáže z romance o Alexandru Velikém, v níž Alexandr uzavřel pohany za velkou zdí na Kavkaze.

Někteří spojují legendy o Rudých Židech s vzestupem Turků. Jiní je dávají dohromady i s Chazary, někdejším polokočovným turkickým národem, jehož část měla na konci 8. a 9. století konvertovat k judaismu. 

Jako zrzaví byli popisováni také Židé v literatuře - a to i u literárních velikánů, jakými byli Shakespeare či, o několik století později, Dickens. Jak Shakespearův Shylock, tak Dickensův Fagin jsou ryšaví. 

V umění však existuje i pozitivní fascinace rudovlasými lidmi, především ženami. Díky tomu tak rusovlasý odstín získal název tiziánová, neb zrzky rád maloval právě malíř Tizian.

A další renesanční malíř Sandro Botticelli dal bohyni Venuši na nesmírně slavném díle Zrození Venuše podobu rusovlasé krásky. Ostatně zrzavá je i modelka pro další Botticelliho dílo Portrét dámy. 

profimedia-0327898748 Zrození Venuše | zdroj: Profimedia

Rusé vlasy měla i královna Alžběta I. a právě za alžbětinské éry se v Anglii jednalo o barvu módní. Čímž se dostáváme i k dalším slavným ryšavým osobnostem historie. Byli jimi třeba další anglická královna a matka Jindřicha VIII. Alžběta z Yorku, římský císař Fridrich I. Barbarossa (tedy Rudouvous), astronom Galileo Galilei, zakladatelka moderního ošetřovatelství Florence Nightingaleová či malíř Vincent van Gogh a bolševici Vladimir Iljič Lenin a Lev Trocký. Nu a pak taky český král a římský císař Zikmund Lucemburský, kterého patrně znají i ti, kteří dějepis na základce (a kdekoliv jinde) víceméně prospali... 

To, že je v současnosti zrzavá barva, alespoň mezi dospělými, příčetnými jedinci, spíš sexy než odsuzovaná pak naznačuje i status krasavic Nicole Kidmanové, Julianne Mooreové nebo Isly Fisherové či zrzavých herců Benedicta Cumberbatche, Toma Hiddlestona nebo třeba Domhnalla Gleesona.

profimedia-0365736655 Domhnall Gleeson | zdroj: Profimedia

A to nemluvíme o těch, které se na zrz barví - tipli byste, že sexy rusovláska Christina Hendricksová, jež se proslavila seriálem Mad Men, není původně vůbec zrzavá? 

Zrzaví lidé mají ostatně i své oslavy - například v nizozemské Bredě se každoročně koná festival Redhead Day s bohatým kulturním programem, na nějž jezdí zrzci a zrzky z desítek zemí světa.

profimedia-0298834962 Účastníci festivalu v Bredě | zdroj: Profimedia

V irském Corku bývá koncem srpna oslava Irish Redhead Convention, v rámci níž je možné zúčastnit se třeba soutěže zrzavých obočí a bývají zde korunováni i král a královna zrzků. A podobné akce jsou třeba i ve Spojených státech nebo Izraeli. 

Pokud by se i přesto od přírody zrzaví lidé chtěli své neobvyklé barvy vzdát, jsou oproti lidem s jinými odstíny vlasů v poněkud nevýhodné pozici. Zrzavá se totiž ze všech barev nejhůř přebarvuje...

Pár dalších zajímavostí...

  • Nejvzácnější je kombinace rusých vlasů a modrých očí, častěji mívají zrzaví lidé oči zelené či hnědé
  • Zrzky mají méně vlasů než brunetky nebo blondýnky. Jejich vlasy jsou totiž silnější.
  • Vlasy zrzavých lidí prý nikdy nezešediví. Postupně světlají a nakonec jsou bílé.
  • Mezi zrzavými lidmi je hodně leváků.
  • Mezi slavné fikční zrzky patří třeba  Poison Ivy, Mystique nebo Rudá Sonja. Hřívu zrzavých vlasů má také pixarovská princezna Merida alias Rebelka 

 

Zdroje:
Vlastní, Český rozhlas, Wikipedia org., gingerparrot.co.uk