Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Žraloci útočí na lidi stále častěji v rušných odpoledních hodinách. Kde si dávat obzvláště pozor?

Žraloci útočí na lidi stále častěji v rušných odpoledních hodinách. Kde si dávat obzvláště pozor?
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rizika nevyprovokovaných útoků žraloků jsou sice nízká, přesto k nim v poslední době dochází stále častěji. Turisté nejsou součástí denního menu těchto obávaných predátorů, většinou si je pletou se svou běžnou kořistí, tedy rybami, mořskými ptáky a ploutvonožci.

V červnu zaútočil žralok na ruského občana Vladimira Popova v egyptské Hurghadě. Paryba ho napadla před svědky v odpoledních hodinách a po krátkém zápasu ho stáhla pod hladinu. Několik dalších lidí bylo zraněno.

K tomuto útoku došlo kousek od pláže během rušných hodin. Zvýšená přítomnost žraloků poblíž pláží byla zaznamenána na Long Islandu v New Yorku. Video z dronu zachytilo 50 těchto dravců. Začátkem června zde došlo k pěti útokům v pouhých dvou dnech.

Šance, že vás kousne nebo vás přímo napadne žralok, je podle databáze zaznamenávající útoky žraloků International Shark Attack File (ISAF) více než jedna ku čtyřem milionům. V poslední době k nim ale dochází stále častěji.

Žraloci neútočí na lidi cíleně. Obvykle si je pletou se svou běžnou kořistí, mezi niž patří ryby, hlavonožci a tuleni. Kromě toho počet návštěvníků pláží hlavně po pandemii roste a pláže nejsou dostatečně zabezpečeny.

V některých vodách jsou „bezpečné zóny“ vyznačeny bójkami a oblast pozoruje plavčík. V případě útoku žraloka na člověka ale plavčík příliš mnoho možností nemá. Jak upozornil podle televize CNN expert Richard Peirce, na prevenci proto záleží.

Do vody vstupujeme ve skupinách přes den a večer jdeme raději na drink. Žraloci nejčastěji loví za úsvitu a soumraku osamělou kořist, i když k útokům dochází často i během rušného slunečného odpoledne. Pozor na krvácení a moč, obé žraloky přitahuje.

Ženy by neměly nosit do vody šperky. Žraloky lákají, protože jim připomínají ve slunci zářící šupiny ryb. Zaujmout je mohou i pestrobarevné plavky. Alespoň tedy natolik, že se rozhodnou jejich majitelku ochutnat.

V případě, že se ve vaší bezprostřední blízkosti nachází žralok, radí Peirce kolem sebe příliš necákat, žraloka to provokuje k útoku. Zachovejte klid a pomalu plavte ke břehu, s dravcem ale udržujte oční kontakt.

Predátoři včetně žraloků totiž útočí zejména na nic netušící kořist. Hlavně se nesnažte hrát mrtvé, jsou to totiž mrchožrouti. Pokud vás žralok napadne s cílem zabít, šance na přežití je malá. Přesto existují možnosti obrany.

Tyto paryby mají citlivá místa v oblasti žáber, čumáku a očí. Pokud vás nějaký napadne, vší silou ho opakovaně udeřte do jednoho z těchto míst. V roce 2022 zaútočili žraloci na lidi celkem sedmapadesátkrát, smrtelných bylo pět z těchto incidentů.

Nejčastěji na lidi útočí žraloci bílí a tygří v USA, Austrálii a Jižní Africe. Některá místa mají od roku 2012 do roku 2021 podle ISAF vyšší čísla než jiná a stále narůstají. Prvenství přitom získává Florida, píše CNN.

Kde si dávat pozor

Největším rizikem je surfovat v okrese Volusia County kolem druhé až třetí hodiny odpoledne. Pobřežní město New Smyrna Beach je známo jako „hlavní město žraločích útoků“; na Floridě došlo celkem k 259 incidentům.

I Austrálie je v poslední době stále častěji zmiňována v souvislosti s útoky žraloků, kteří zde ve zmíněném období napadli člověka 143krát. V roce 2022 zde došlo k devíti útokům, ke čtyřem v Novém Jižním Walesu, dalším čtyřem v Západní Austrálii a k jednomu ve Victorii.

Havaj s číslem 76 obsadila třetí místo. Nejčastěji zde dochází k setkání lidí a žraloků na druhém největším havajském ostrově Maui. Mírně se svažující šelfová stanoviště zde lákají hlavně nebezpečné žraloky tygří.

Jižní Africe došlo od roku 2012 do roku 2021 k devětadvaceti nevyprovokovaným útokům žraloka na člověka, z nichž šest skončilo smrtí. Západní Kapsko se známým přístavním rybářským městem bylo známo vysokou aktivitou žraloků bílých. Ty však vyhnalo duo vražedných kosatek, které již několik let sledují vědci. Jak upozornil server Live Science, podle „bitevních jizev“ na hřbetních ploutvích se jedná o pořád tutéž dvojici odhodlaných samců.

Tito „mořští sérioví vrazi“ požírají svým obětem játra a srdce s vysokým obsahem živin. Během pěti let zabili osm žraloků, může jich ale být mnohem více, moře jenom nevyplavilo jejich mršiny. Přítomnost žraloků bílých v těchto vodách se proto výrazně snížila.

Jižní Karolíně došlo ve sledovaném období k 45 útokům na lidi. Ani jeden z nich naštěstí neskončil smrtí. Hlavními dějišti se staly pláže u měst Charleston a Beaufort a v okrese Horry County, píše dále CNN.

V Kalifornii evidovali devětadvacet útoků. Jenom v San Diegu došlo od roku 1926 ke dvaceti nevyprovokovaným útokům žraloka na člověka. Navzdory Peirceho tvrzení k tomu nejčastěji docházelo během letního odpoledne.

Severní Karolína zaznamenala 31 útoků těchto dravých paryb na lidi. Okres Brunswick County je plný hojně navštěvovaných pláží. Ve zdejších pobřežních vodách je navíc důležitá migrační trasa pro různé mořské druhy, která žraloky přitahuje.

Průzračně modré vody Indického oceánu kolem břehů francouzského ostrova Réunion mezi Madagaskarem a Mauriciem se rovněž hemží žraloky. Ostrov totiž leží u „žraločí dálnice“ mezi Austrálií a Jižní Afrikou. Tito dravci zde zabili osm lidí, útočili celkem devatenáctkrát.

K deseti útokům došlo v Brazílii. Největší koncentrace žraloků je ve státě Pernambuco na severovýchodě země. Zde se nachází rušná pláž Boa Viagem se stejnojmennou bohatou čtvrtí a turisty vyhledávané souostroví Fernando de Noronha.

Úplně jiná situace je však k vidění na Bahamách, kde turisté se žraloky rádi plavou. Jedná se ale o neagresivní žraloky vousaté. Dorůstají dvou až čtyř metrů a loví v noci, přes den působí lenivým dojmem. K útokům došlo na Bahamách jenom pětkrát.

Zdroje: