Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office
Microsoft Teams | zdroj: Profimedia

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla dnes v tiskové zprávě komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vymáhat i vysoké pokuty.

Na Microsoft si kvůli svazování produktů v roce 2020 stěžoval provozovatel aplikace pro pracovní komunikaci Slack. Tu tehdy koupila americká společnost Salesforce. Komise může v krajním případě vyměřit pokutu až deset procent z celosvětových tržeb za rok, což by v případě Microsoftu činilo téměř 20 miliard dolarů (431 miliard korun).

Komise už dříve Microsoft na své obavy upozornila a vyzvala jej, aby sjednal nápravu. Návrhy, které firma předložila, ale komise označila za nedostatečné. Proto nyní přistoupila k dalšímu kroku, kterým je oficiální zahájení vyšetřování.

„Komise má obavy, že Microsoft by mohl zneužívat svého postavení na trhu produktivního softwaru a bránit si je tím, že v Evropském hospodářském prostoru omezuje konkurenci u produktů pro komunikaci a spolupráci,“ uvedla EK. Mluvčí Microsoftu řekl, že firma bude s komisí nadále spolupracovat a že má snahu nalézt řešení, které obavy komise rozptýlí.

Rozhodnutí komise zahájit vyšetřování naznačuje odhodlání Bruselu zasáhnout proti praktikám velkých technologických firem, které by mohly omezovat konkurenci. Vyšetřování kvůli postupům, které potlačují konkurenci, čelí v EU také americké firmy Apple, Google a Meta Platforms.

Zdroje: