Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Aktualizováno: Při havárii vrtulníku na Sinaji zahynula i česká vojačka

Aktualizováno: Při havárii vrtulníku na Sinaji zahynula i česká vojačka
Vrtulník MFO na Sinaji - ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Při čtvrteční nehodě vrtulníku mnohonárodnostních sil na egyptském Sinajském poloostrově zahynula i česká příslušnice mise - rotmistryně Michaela Tichá. O život přišlo také pět Američanů a jeden Francouz. Příčinou nehody byla zřejmě technická porucha.

Na Sinaji působí organizace MFO (Multinational Force and Observers - Mnohonárodní síly a pozorovatelé), v níž slouží také Češi. Dohlížejí na dodržování mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem.

Vrtulník se zřítil nedaleko egyptského letoviska Šarm aš-Šajch. Izraelský deník Haarec citoval egyptské zdroje, podle nichž šlo o lehký vrtulník UH-60 Black Hawk, který byl na pozorovacím letu. Spadl kvůli technickým problémům údajně v blízkosti ostrova Tírán, který se nachází východně od jižního cípu Sinajského poloostrova nedaleko námořní hranice mezi Egyptem a Saúdskou Arábií. Agentura AP citovala egyptského úředníka, podle kterého se vrtulník zřítil do Rudého moře mimo egyptské teritorium.

Michaela Tichá se narodila v roce 1993 a byla příslušnicí 8. úkolového uskupení české armády na Sinaji, které začalo plnit svůj operační úkol letos na začátku září. Je první Češkou, která zahynula při zahraniční misi. Česká a československá armáda od roku 1989 v zahraničních misích přišla o 30 vojáků.

MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled na Sinaji. Mise má přes 1100 příslušníků a je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

Mezinárodní síly hlídají oblast, v níž nyní působí i ozbrojené radikální skupiny a mezi nimi i místní sekce teroristického Islámského státu. USA mají v MFO kolem 450 lidí a bývalý americký ministr obrany Mark Esper zvažoval jejich stažení. Podle listu The Wall Street Journal s tím ale nesouhlasilo americké ministerstvo zahraničí ani Izrael. V misi slouží také Kolumbijci, Kanaďané a kromě Čechů další Evropané.

Smrt vojačky přišla den po vzpomínce na válečné veterány

Tělo Michaely Tiché přiveze v pátek český vojenský speciál. Na kbelském letišti v Praze se po příletu uskuteční pieta.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) krátce po smutné zprávě vyjádřili upřímnou soustrast rodině i blízkým zesnulé rotmistryně. Následně se s kondolencemi připojili premiér Andrej Babiš (ANO), prezident Miloš Zeman, předseda opoziční ODS Petr Fiala a další politici.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) v této souvislosti připomněl středeční den válečných veteránů. "Včera (ve středu) jsme děkovali vojákům za to, co dělají pro naši zemi a svobodu. Na Sinajském poloostrově dnes během své služby zemřela rotmistryně Michaela Tichá. Upřímnou soustrast rodině a přátelům," napsal na twitteru.

Zdroje: