Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Joe Biden zvolen americkým prezidentem

Aktualizováno: Joe Biden zvolen americkým prezidentem
Joe Biden se může chystat na stěhování do Bílého domu | zdroj: Profimedia

Joe Biden vyhrál volby amerického prezidenta. Poté, co zvítězil ve státu Pensylvánie, získal většinu volitelů a nemůže být předstižen. Stane se 46. americkým prezidentem.

Republikán Donald Trump končí v Bílém domě. V lednu ho tam vystřídá demokrat Joe Biden, vítěz prezidentských voleb. Spolu s ním Amerika dostane první viceprezidentku – Kamalu Harrisovou.

Vyplývá to z projekcí, které v sobotu, čtyři dny po volebním úterku, zveřejnily televize CNN, agentura AP a další média. 

Čtyři dny počítali, až se dopočítali

Sčítání hlasů odevzdaných ve volbách amerického prezidenta neskončilo. Rozhodnuto o vítězi dosud není v pěti státech – Arizoně, Aljašce, Georgii, Nevadě a v Severní Karolíně. Je však zjevné, že Biden už získal potřebnou většinu volitelů, kteří nakonec prezidenta v prosinci zvolí.

Poté, co podle projekcí několika médií vyhrál v Pensylvánii, získal právo jmenovat dalších 20 volitelů.

Volební mapa 1 Ve volební mapě jsou červeně znázorněny státy, kde vyhrál Donald Trump, modré jsou státy, kde zvítězil Joe Biden a šedé jsou státy, kde dosud o vítězi není rozhodnuto | zdroj: Axios/AP

Volitelé jsou vybíráni podle výsledků hlasování v jednotlivých státech. Biden jich má podle projekcí nejméně 273 až 284, Trump 214. Ve hře je přitom celkem 538 volitelů. Vítěz musí získat většinu z nich, tedy aspoň 270.

Je zjevné, že Biden zvítězí přesvědčivou většinou - a nejen mezi voliteli. Zatím dostal od voličů více než 73,7 milionu hlasů, o čtyři miliony víc než Trump. To je historicky největší počet hlasů, který kdy vítěz voleb získal.

Vyhrál jsem JÁ! píše Trump

S Bidenem jako novým prezidentem už vládní administrativa počítá a chystá se na jeho příchod. Nad Bidenovým domem ve městě Wilmington byla vyhlášena bezletová zóna. Tajná služba, která má na starost ochranu prezidentů, posílila Bidenovu ochranu. 

Sám Biden už od středy vystupuje jako zvolený prezident (Elect President). Vyzývá ke klidu a k usmíření. Na twitteru napsal, že je volbou Američanů poctěn.

V neděli nad ránem SEČ vystoupil Biden v domovském městě Wilmingtonu (stát Delaware). "V Americe nastal čas na uzdravení... Budu prezidentem, který nebude rozdělovat, ale sjednocovat. Nebudu tím, kdo vidí červené (republikánské) a modré (demokratické) státy, ale tím, kdo vidí pouze americké státy," ujistil.

Donald Trump se s jeho vítězstvím nemíní smířit. Krátce před oznámením projekcí sdělil v tweetu: "Tyhle volby jsem vyhrál já, s velkým náskokem!" Twitter k tomu připojil upozornění, že americké úřady k takovému závěru nedospěly.

V dalším prohlášení Trump tvrdí: "Prostým faktem je to, že volby zdaleka nejsou u konce... Média nechtějí, aby byla odhalena pravda."

Trumpův tým podává žaloby a stížnosti na sčítání hlasů. Prezident řekl, že žaloby budou podány ve všech státech, ve kterých nezvítězil, a hrozí, že volby požene až k Nejvyššímu soudu.

V pátek Trump Bidena varoval: "Joe Biden by se neměl chybně prohlašovat za vítěze hlasování. Stejnou věc bych mohl tvrdit i já. Soudní řízení teprve začínají," napsal prezident na Twitteru.

Co bude (co by mělo) následovat?

● Podle zvyklostí a bontonu by měl vystoupit Donald Trump a uznat porážku.

● Poté by měl pronést vítěznou řeč Joe Biden.

profimedia-0566693630 kamala harris Kamala Harrisová, příští americká viceprezidentka. Je nejen první ženou v této funkci, ale první zástupkyní etnických menšin. Její otec pochází z Jamajky a má černošský původ, její matka se narodila v Indii | zdroj: Profimedia

● Státy sečtou zbývající hlasy, které pořadím v prezidentských volbách už nezamíchají.

● Biden získá titul zvolený prezident (Elect President). Zahájí konzultace s představiteli administrativy a začne skládat vládu.

● Trump zůstane do 20. ledna úřadujícím prezidentem, dostane nelichotivý přívlastek 'chromá kachna' (Lame Duck).

● V polovině prosince zvolí volitelé vybraní volebními štáby (Electoral College) v jednotlivých státech prezidenta. Své hlasy odešlou do Kongresu, který je formálně potvrdí.

● 20. ledna složí Biden prezidentský slib. Poté odjede do Bílého domu.

profimedia-0567898984 Nadšení Bidenových stoupenců na newyorském Manhattanu | zdroj: Profimedia

● V prezidentském sídle by ho měl podle zvyklostí vítat Trump s první dámou. Poté by měl odcházející prezident nasednout do vrtulníku a z Bílého domu odletět.

● Ještě 20. ledna začne Biden vydávat první jmenovací dekrety a první nařízení.

Metuzalém mezi prezidenty

Sedmasedmdesátiletý Joe Biden je dlouholetým senátorem a za prezidenta Baracka Obamy sloužil jako viceprezident. Na prezidenta letos kandidoval už potřetí.

Bude dosud nejstarším ze všech amerických prezidentů. Dvacátého ledna příštího roku, kdy nastoupí do Bílého domu, mu bude 78 let. Dosud byl nejstarším ze 45 prezidentů, kteří Americe vládli, republikán Ronald Reagan. Bílý dům opustil v 77 letech.   

profimedia-0567892128 Nafouknutý Donald nesený ulicemi Washingtonu k Bílému domu | zdroj: Profimedia

Donald Trump se zařadí mezi americké prezidenty, kteří nedokázali obhájit svůj úřad. Od druhé světové války se to přihodilo pouze republikánovi Georgi Bushovi staršímu a demokratu Jamesi Carterovi.

Poslanci, senátoři... a marihuana

Během volebního úterý Američané rozhodovali nejen o prezidentovi, ale také o poslancích a senátorech obou komor Kongresu, státních a místních představitelích a zastupitelích. Kromě toho hlasovali v desítkách státních a lokálních referend. Nejčastější byly referenda o legalizaci marihuany.

Z projekcí televize CNN vyplývá, že demokraté udrží většinu ve Sněmovně reprezentantů. O tom, kdo získá většinu v Senátu, se rozhodne v Georgii. Žádný z kandidátů na senátora tam nezískal většinu odevzdaných hlasů. A tak podle místních pravidel bude uspořádáno další kolo voleb v lednu.

Zdroje:
AP, CNN