Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zjistěte si spotřebu domácnosti a porovnejte, zda za energie neplatíte zbytečně moc

Zjistěte si spotřebu domácnosti a porovnejte, zda za energie neplatíte zbytečně moc
Elektřina | zdroj: ThinkStock

Situace na energetickém trhu se začíná postupně uklidňovat a dodavatelé energií přicházejí s novými ceníky. Proto doporučujeme ceny srovnávat v naší kalkulačce a zjistit, zda neplatíte za energie zbytečně moc. Nejpřesnější porovnání získáte podle své skutečné očekávané spotřeby.

Nejpřesnější porovnání získáte podle své spotřeby

Některé domácnosti se setkávají s tím, že jim dodavatel energií zvyšuje zálohy, ale z médií zároveň ví o poklesu cen energií. Zpravidla se jedná o situaci, kdy jim končí fixace sjednaná před energetickou krizí, a tak přecházejí na současné ceny. Další možností může být fakt, že dodavatel stanovuje zálohy podle spotřeby v předchozích letech. Pokud jste tedy například svou nemovitost zateplili nebo začali využívat doplňkový zdroj vytápění, nemusí přesně vaše zálohy reflektovat aktuální situaci. Pro přesnější srovnání nabídek dodavatelů proto doporučujeme využívat vaši skutečnou očekávanou spotřebu.

Jak zjistíte svou očekávanou spotřebu?

Očekávanou skutečnou spotřebu energií domácnosti můžete zjistit poměrně jednoduše. Roční spotřebu zasílá dodavatel energií s řádným vyúčtováním. Spotřebu z tohoto vyúčtování můžete použít, pokud jste neprováděli nějaké změny ve spotřebě, a to ať formou snížení tepelného komfortu či např. zateplení.  Tuto základní spotřebu je dobré upravit na skutečnou tím, že si ji budete odečítat v průběhu roku sami ze stavu plynoměru či elektroměru. Tím uvidíte přesně, jak se oproti předcházejícímu období vaše spotřeba pohybuje. Pokud nepotřebujete přesná čísla a chcete jen orientační propočet možné úspory, tak se můžete také jednoduše zorientovat dle modelových typů spotřeb viz tabulka níže. Tyto modelové příklady spotřeb využíváme i v naší kalkulačce na srovnam.cz.

srovnam zdroj: Foto: Srovnam.cz

Sledování spotřeby plynu a elektřiny

Při sledování své spotřeby plynu se setkáte s určitým specifikem. Na plynoměru svou spotřebu zjistíte v m3 (metrech krychlových). V roce 2001 však došlo v ČR ke změně jednotek vyjadřujících spotřebu zemního plynu z objemových na přesnější, energetické (tzv. kWh – kilowatthodiny). Do naší kalkulačky můžete zadat spotřebu i v m3, nicméně níže uvádíme zjednodušený postup na převod.

srovnam zdroj: Foto: Srovnam.cz

U elektřiny je situace jednodušší. Elektroměr totiž ukazuje stav přímo v kWh. Ten si lze následně podle potřeby převést na MWh jednoduchým vydělením naměřených kWh 1 000. Je však třeba si dát pozor, zda naměřený konečný stav udává hodnotu ve vysokém (T1) nebo nízkém tarifu (T2). To záleží, zda má zákazník distributorem přiznanou dvoutarifní sazbu či nikoliv.

Doporučujeme vývoj cen energií pečlivě sledovat a nabídky dodavatelů energií si podle vlastní spotřeby na srovnam.cz vyhodnocovat. Zároveň radíme si cenu při aktuálním klesajícím trendu spíše nefixovat.

Zdroje:
komerční sdělení / PR, srovnám.cz