Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Životní pojištění: Nečekejte, až si vytáhnete černého Petra

Životní pojištění: Nečekejte, až si vytáhnete černého Petra
zdroj: Pexels

Dosáhli jste dospělosti a žijete konečně samostatně? Mnoho mladých ekonomicky soběstačných jedinců i rodin se nevědomky vystavuje riziku celoživotního zadlužení. Vyhnout se mu přitom lze docela jednoduše.

Životní pojištění by si měl sjednat každý ekonomicky aktivní občan
Základním pojistným produktem, který by neměl chybět nikomu, kdo již žije samostatně a má vlastní příjmy, je životní pojištění. To vám a vašim blízkým pomůže v situacích, kdy vám vypoví službu vaše zdraví.

Mezi životní rizika, která lze pojistit, patří:

  • úrazy
  • hospitalizace
  • závažné choroby
  • invaliditu
  • pracovní neschopnost
  • úmrtí

Kdy sjednat životní pojištění?
Začnete-li být ekonomicky soběstační, životní pojištění byste si měli sjednat bezodkladně. Výpadek příjmů pro vás může být fatální – dvojnásob ve chvíli, kdy ještě nemáte životní úspory a závislý je na vás i zbytek nově založené rodiny.

Životní pojištění je přitom určeno právě těm, kterým by náhlý výpadek příjmů z výše zmíněných příčin značně zkomplikoval životní situaci. V případě nejhoršího scénáře – tedy úmrtí – myslí životní pojištění i na pozůstalé (partnery, potomky). Těm je v těchto případech vyplacena sjednaná částka a nehrozí jim tak finanční potíže například kvůli neschopnosti splácet hypoteční úvěr.

Jak nastavit parametry životního pojištění?
V pojišťovnách zpravidla máte možnost si životní pojištění upravit na míru. Nastavíte si, jaká pojistná plnění požadujete v případě, že nastane některá z událostí, na které se „životko“ vztahuje. Od výše plnění se ale samozřejmě odvíjí také suma pojistného, které budete pojišťovně pravidelně posílat.

Životní pojištění by mělo být nastaveno dle vaší současné životní úrovně. V případě výpadku příjmů by vám tedy mělo životní pojištění zajistit schopnost hradit vaše pravidelné životní náklady (hypoteční úvěr / nájem, účty za energie a služby, leasing, stravu, výdaje na dopravu, ale i léčebné výlohy, výdaje na děti apod.). 

Co nebo kdo je to obmyšlená osoba?
Při sjednávání pojištění nezapomeňte určit tzv. obmyšlenou osobu. Jde o osobu, která získá pojistné plnění v případě nejhoršího scénáře – tedy vašeho úmrtí. Díky specifikování obmyšlené osoby proces výplaty značně urychlíte. Jestliže obmyšlená osoba uvedena není, vstupuje částka do dědického řízení, které může vše zásadně zkomplikovat.

Má smysl, aby součástí životního pojištění byla investiční složka?
Pojišťovny a finanční poradci s oblibou nabízejí k životnímu pojištění také možnost investování, sjednáte si tedy tzv. investiční životní pojištění či životní pojištění s investiční složkou. Samozřejmě záleží na konkrétních podmínkách a na vašem uvážení, zda takové řešení dává smysl.

Pokud to ale s investováním myslíte vážně, může být vhodnější si sjednat raději specializované investiční produkty, se kterými naspoříte vyšší částky a maximalizujete svůj zisk.

Zdroje:
Inzerce