Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Zemřel Alexi Laiho, frontman deathmetalových Children of Bodom

Zemřel Alexi Laiho, frontman deathmetalových Children of Bodom
Alexi Laiho | zdroj: Profimedia

Ve věku 41 let zemřel zpěvák, kytarista a skladatel Alexi Laiho, hlavní postava Children of Bodom, jedné z nejznámějších finských kapel hrajících melodický death metal.

Laiho, který trpěl v posledních letech zdravotními problémy, zemřel minulý týden v Helsinkách, oznámila kapela na facebooku. "Přišli jsme o bratra. Svět přišel o fenomenálního autora písní a jednoho z největších kytaristů všech dob," uvedla. Finská televize Yle připomněla, že Laiho byl v roce 2009 vyhlášen v časopise Guitar World nejlepším metalovým kytaristou světa.

Kapelu Children of Bodom, tehdy ještě známou pod názvem Inearthed, založili kytarista Laiho a bubeník Jaska Raatikainen v roce 1993. Postupně se stala jednou z nejúspěšnějších kapel ve Finsku a nejznámějších finských kapel ve světě.

Poslední koncert odehrála v prosinci 2019. V létě téhož roku vystoupila také na festivalu Masters of Rock ve Vizovicích na Zlínsku, kde představila mimo jiné své poslední album Hexed. V Česku hráli Children of Bodom často, kromě Vizovic například i na festivalech v Praze či Josefově na Náchodsku.

Laiho s některými členy kapely i po zániku skupiny hrál. Loni vystupovali pod názvem Bodom After Midnight.

zdroj: www.youtube.com

Zdroje: