Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Zemana v pondělí navštívil lékař. Prezident řeší 28. říjen, v pátek se chystá k volbám, oznámil Hrad

Zemana v pondělí navštívil lékař. Prezident řeší 28. říjen, v pátek se chystá k volbám, oznámil Hrad
Zeman v září strávil 8 nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční | zdroj: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ředitel střešovické nemocnice Miroslav Zavoral navštívil v pondělí Miloše Zemana v souvislosti s poskytováním zdravotní péče prezidentovi.

Šlo o předem dohodnutou návštěvu, uvedla dnes nemocnice na webu. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Jitka Zinke dodala, že nemocnice dle zákona o zdravotních službách nebude informovat o skutečnostech souvisejících s péčí o pacienta. Zavoral je ošetřujícím lékařem prezidenta. Podle prezidentova mluvčího Zeman pracuje v Lánech, v pátek se chystá volit a připravuje se na povolební vyjednávání.

„Pan prezident pracuje v Lánech, včera (v úterý) se věnoval přípravám oslav 28. října, podepsal dekrety vyznamenaných. V pátek se pan prezident chystá volit. Podrobnosti oznámíme zítra (ve čtvrtek) odpoledne. Pan prezident se též připravuje na povolební vyjednávání, už vzniká plán schůzek,“ napsal dnes ráno na twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Hradní kancléř Vratislav Mynář předtím ve Frekvenci 1 odmítl spekulace, že prezidentův zdravotní stav je vážný.

O návštěvě Zavorala u Zemana v úterý informoval Deník N. S odvoláním na tři dobře informované zdroje napsal, že lékař prezidentovi doporučil, aby se vrátil do nemocnice a podstoupil tam další vyšetření. Prezidentův mluvčí poté na twitteru uvedl, že se prezident velmi pečlivě připravuje strategii v Lánech a těší se na povolební vyjednávání.

Zeman v září strávil osm nocí v Ústřední vojenské nemocnici. Pražský hrad zprvu důvody hospitalizace nekomentoval, později označil prezidentův pobyt v nemocnici za rekondiční.

Mluvčí Hradu sdělil, že lékaři prezidenta v prvních dnech podrobili několika vyšetřením, že nenalezli život ohrožující problémy a že zjistili, že trpí mírným vyčerpáním a dehydratací. Proto dostával infuze. Bezprostředně po propuštění pokračoval Zeman ve svém pracovním programu v Lánech.

Zdroje: