Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zeman: Norský pěstounský systém je jako nacistický Labensborn

Zeman: Norský pěstounský systém je jako nacistický Labensborn
Prezident řekl norské velvyslankyni Siri Ellen Sletnerové, že jejich sociální služba je jako stát ve státě | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman přirovnal norskou sociální službu a její pěstounská zařízení k nacistickému programu Labensborn vychovávajícímu árijské děti. Uvedl to v rozhovoru v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz.

Norská sociální služba Barnevern, která odebrala syny české matce Evě Michalákové, je podle prezidenta státem ve státě. Řekl to i norské velvyslankyni, se kterou se sešel tento týden. "Neustále opakovala, že dokumenty sociální služby jsou důvěrné. Já jí na to řekl, že pokud nikdo nemá k těmto dokumentům přístup, funguje daná služba jako stát ve státě," uvedl Zeman v rozhovoru.

Pokud matka může děti vidět jen dvakrát ročně po dobu patnácti minut, nesmí na ně mluvit česky ani je obejmout, jde podle něj o cílené "odnárodňování" těchto dětí.

Pěstounská zařízení v Norsku jsou tak podle něj podobná spolku Labensborn, jehož cílem bylo na základě nacistické ideologie o rasové čistotě vychovat dostatek árijských dětí. "Barnevern z nich pro změnu vychovává malé Nory. Vidím v tom určité společné rysy," prohlásil s tím, že jeho slova jsou provokativní, představují hyporbolu a jistě vyvolají skandál.

Pokud však na dalším setkání s velvyslankyní opět uslyší, že všechny informace jsou důvěrné, není podle něj vyloučeno, že toto kontroverzní přirovnání v jednání s ní použije. 

Zdroje:
Vlastní