Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jordánský král Abdalláh II. dostane od Zemana Řád bílého lva

Jordánský král Abdalláh II. dostane od Zemana Řád bílého lva
Jordánský král Abdalláh II. dostane od Zemana Řád bílého lva | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman vyjádří na své cestě do Jordánska tamnímu králi Abdalláhovi II. podporu v boji s terorismem. Předá mu za to české nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva, uvedl prezident v rozhovoru pro Blesk.cz.

Zeman na oficiální návštěvě, na kterou odlétá v pondělí, vyzve k široké podpoře arabských zemí. Podle něj je totiž názor, že si mají pomoci samy, alibistický a přirovnal ho k tomu, jako by Němcům někdo radil, ať si sami poradí s nacismem a Adolfem Hitlerem.

Zeman se zásadně postavil proti hraničním kontrolám v rámci schengenského prostoru. "Omezila by se tak jedna ze svobod v Evropské unii v podobě volného cestování," vysvětlil.

V posledních dnech vyzval Radu bezpečnosti OSN k boji s Islámským státem. Jediná šance, jak ho porazit, je podle něj systematická likvidace teroristických základen po celém světě a v tom si arabské státy samy neporadí. "Chápu ale, že můj návrh Radě bezpečnost se realizuje asi až ve chvíli, kdy bude víc teroristických útoků," uvedl Zeman v dnešním rozhovoru.

Uznal, že jeho slova týkající se islamistů a terorismu jsou poněkud radikální, ale potřebná, protože se islamismus rozpíná. "Slabá slova a pasivita jen zvyšují riziko dalších teroristických akcí," prohlásil.

Zdroje:
Vlastní