Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Nečekám, že by koalice měnila adepty do vlády kvůli postojům Zemana, řekl Stanjura

Nečekám, že by koalice měnila adepty do vlády kvůli postojům Zemana, řekl Stanjura
V procesu jmenování kabinetu, jak jej sestavují koalice Spolu a Pirátů se Starosty, Stanjura neočekává „žádné významnější komplikace“ | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Možný budoucí ministr financí Zbyněk Stanjura neočekává, že by nová vládní koalice měnila kandidáty na ministry kvůli možnému zápornému postoji prezidenta Miloše Zemana.

Předpokládaný premiér a předseda ODS Petr Fiala by na takové případné požadavky nepřistoupil, uvedl Stanjura v dnešních Otázkách Václava Moravce v České televizi.

„Jsem přesvědčený, že Petr Fiala jako budoucí premiér bude stát za svým návrhem a že si svůj návrh obhájí a prosadí,“ zdůraznil Stanjura i v souvislosti se spekulacemi, že prezident by mohl mít výhrady k možnému adeptu na ministra zahraničí Janu Lipavskému z Pirátské strany. „Myslím, že bychom kapitulovali hned na začátku, a je chyba těch, kteří na to někdy v minulosti přistoupili,“ poznamenal Stanujura, jenž je prvním místopředsedou občanských demokratů.

V procesu jmenování kabinetu, jak jej sestavují koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty, Stanjura neočekává „žádné významnější komplikace“.

Fiala po sobotním půlhodinovém videokonferenčním rozhovoru s hospitalizovaným Zemanem uvedl, že prezidentovi předloží seznam kandidátů do nového kabinetu na dalším plánovaném jednání obou politiků. Uskuteční se po ustavující schůzi Sněmovny a demisi nynější vlády ANO a ČSSD premiéra Andreje Babiše.

Zeman se podle Fialy bude chtít minimálně s některými kandidáty na budoucí ministry setkat. „Jsem připravený na to, že je potřeba se bavit s panem prezidentem o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že pan prezident má právo setkat se s těmi lidmi a diskutovat o jejich představách,“ řekl koaliční kandidát na ministerského předsedu.

Do složení Babišovy koaliční vlády Zeman několikrát vstoupil. Hned na počátku odmítl, aby se ministrem zahraničí stal Miroslav Poche. Sociální demokracie nakonec prezidentovi ustoupila a na post nominovala Tomáše Petříčka. Podobně se zachoval prezident i v případě ministra kultury Antonína Staňka. Jeho demisi nejprve odmítl přijmout, následně nechtěl jeho nástupcem jmenovat Michala Šmardu. I když sociální demokracie označila přijetí Šmardovy kandidatury za podmínku svého setrvání ve vládě, Zeman neustoupil a Šmarda se své nominace vzdal. Ministrem kultury se stal Lubomír Zaorálek.

Zdroje: