Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Zeman je pozitivní na covid-19, pozastaví program, Fialu tedy nejmenuje

Aktualizováno: Zeman je pozitivní na covid-19, pozastaví program, Fialu tedy nejmenuje
Zeman byl do nemocnice převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza | zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19. Vpodvečer byl převezen z lánského zámku zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

(AKTUALIZOVÁNO) Informaci potvrdil v tiskové zprávě prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.

Ovčáček uvedl, že byl Zeman testován na koronavirus dnes odpoledne v souvislosti s tím, že se o něj začal starat poskytoval domácí zdravotní péče. Test na onemocnění byl pozitivní. „Proto ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace,“ uvedl mluvčí. „Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covid-19 pozastaven,“ dodal mluvčí. Zeman chtěl v pátek v poledne jmenovat Fialu předsedou vlády. Od pondělí se pak po dva týdny chtěl setkávat s kandidáty na ministry.

Sanita se Zemanem dorazila do ÚVN před 19:30. Podle zpravodajky ČTK ji doprovázelo několik vozů ochranné služby a policie. Podle Frekvence 1 a CNN Prima News prezident příznaky nemá.

Z nemocnice byl dnes Zeman propuštěn po 46 nocích. ÚVN v tiskové zprávě uvedla, že hlavě státu doporučila další setrvání v péči lékařů. Vzhledem ke zlepšení jeho zdravotního stavu ale jeho rozhodnutí respektuje. Péči proto předala do rukou všeobecných sester ze společnosti Senior Home Group. V Lánech chtěl jmenovat Fialu a od počátku příštího týdne se měl začít scházet s kandidáty na ministry.

(11:05, původní zpráva) Prezident Miloš Zeman dnes dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN). V nemocnici strávil 46 nocí. Prezident zamířil v sanitním voze do Lán, kde v pátek jmenuje novým předsedou vlády Petra Fialu. Vojenská nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že i nadále doporučuje prezidentovi péči ve specializovaném zdravotnickém zařízení. Vzhledem k významnému zlepšení jeho zdravotního stavu jeho rozhodnutí ukončit hospitalizaci a věnovat se ústavním povinnostem respektuje.

Nemocnice dodala, že se Zeman rozhodl využít zdravotnických služeb v domácím prostředí. Zodpovědnost o péči o něj převzala společnost Senior Home Group. ÚVN jí předala potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán.

Podle zpravodajky ČTK prezident z nemocnice odjel zhruba v 10 hodin. Z areálu ho odvezl stejný sanitní vůz vybavený mobilní jednotkou intenzivní péče, který ho do nemocnice dopravil. Sanitu doprovázely vozy ochranné služby. U propuštění byla prezidentova žena Ivana, dcera Kateřina nebo kancléř Vratislav Mynář. Do Lán dorazil před 10:30.

Nemocnice v tiskové zprávě uvedla, že Zemana i jeho okolí opakovaně informovala o zdravotním stavu, predikci vývoje i možných rizicích a komplikacích. „ÚVN nadále doporučuje jako nejvhodnější péči poskytovanou ve specializovaném zdravotnickém zařízení pod vedením odborného lékařského týmu, nicméně vzhledem k významnému zlepšení zdravotního stavu pana prezidenta plně respektuje jeho rozhodnutí upřednostnit naplňování svých ústavních povinností mimo zdravotnické zařízení a ukončit hospitalizaci v ÚVN,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Zeman se podle ní rozhodl využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí. Plnou zodpovědnost za to převzala společnost Senior Home Group ze skupiny Penta Hospitals CZ. ÚVN jí podle Zinke předala veškerou potřebnou zdravotní dokumentaci a ošetřovatelský plán. „ÚVN je připravena v případě potřeby poskytovat prezidentovi republiky Miloši Zemanovi zázemí specializovaného zdravotnického zařízení a nadále bude zajišťovat pravidelné ambulantní lékařské kontroly,“ dodala ZInke.

Zeman byl do ÚVN převezen 10. října s potížemi způsobenými nespecifikovaným onemocněním. Podle člena prezidentova lékařského konzilia chirurga Pavla Pafka má chronické jaterní onemocnění. Naznačil, že to je cirhóza. Původně byl prezident hospitalizován na oddělení intenzivní péče, později byl přemístěn na rehabilitační oddělení a na lůžko dlouhodobé péče.

Zdroje: