Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zeman: Američané by mohli vyhynout jako brontosauři

Zeman: Američané by mohli vyhynout jako brontosauři
Prezident Miloš Zeman má jasno prakticky ve všem | zdroj: Profimedia

Spojeným státům chybí schopnost sebereflexe, a protože se inteligence politiky měří rychlostí, s níž je někdo schopný napravit vlastní chybu, Američanům hrozí, že vyhynou jako brontosauři, říká prezident Miloš Zeman. A také prozrazuje, co si myslí o Martinu Konvičkovi a jeho protiislámském hnutí. 

Pane prezidente, během jediného dne na třech místech světa v pátek zaútočili teroristé proti civilistům nebo turistům, a to ve Francii, Tunisku a Kuvajtu.

Tyhle útoky mají především demonstrovat sílu Islámského státu, a to bez ohledu na to, jak se jmenuje organizace, která ty útoky dělá. Když jsem byl v Emirátech, korunní princ, který už teď vykonává funkci krále, mi říkal: oni mají střechovou organizaci, která se jmenuje Muslimské bratrstvo. Šéf Al-Káidy je člen Muslimského bratrstva, šéf Tálibánu je člen Muslimského bratrstva… Prostě všichni jsou svým způsobem na jedné lodi.

Takže já vidím Islámský stát jako organizaci, která má mnoho filiálek, ale v zásadě je to pořád jedno a totéž. A teď teroristickými útoky připravují ovládnutí těch zemí. Ať už je to ovládnutí Tuniska, Kuvajtu. Víceméně se jim už podařilo ovládnout Libyi, do jisté míry Jemen, Somálsko, Nigérii, Niger, Mali, Sýrii, Irák, Afghánistán.

Vidím to jako pokračující proces toho, čemu jsem na tiskové konferenci říkal metastáze rakoviny, která se jmenuje Islámský stát. A nenechte se mýlit tím, že některé organizace budou tvrdit, že nemají nic společného s Islámským státem. Mají společné to základní, a to je ideologie. Že se rvou o funkce a vliv, to už je druhá věc.

Co se týče (ne)boje Západu proti IS, několikrát jste už řekl, s jakými návrhy vystoupíte v září na Valném shromáždění OSN. Aniž bych chtěl jakkoli snižovat možný dopad vašich budoucích slov, dosud toho svět příliš neudělal. Pokud ani poté žádný razantní zákrok nepřijde, čeho se můžeme dočkat? Kdy se Západ probere?

To je analogie toho, jak se západní svět probíral proti Hitlerovi. Neprobral se po okupaci Porýní, kdy měl skvělou možnost Hitlera zničit. Neprobral se po anšlusu Rakouska, neprobral se po okupaci Sudet a dokonce se kupodivu neprobral ani po protektorátu. Probral se až v případě Polska, a to už bylo zatraceně pozdě. Kromě toho i to byla tzv. podivná válka, kdy Polsko bylo ponecháno samo sobě a pořád se doufalo, že se to nějak zpytlíkuje a bude mír za každou cenu. Nakonec k tomu nedošlo a teď se ta situace do jisté míry opakuje. Teď jsme tak někde mezi okupací Porýní a anšlusem.

Máme tedy očekávat silnou vlnu po sobě navazujících útoků v Evropě i jinde, než se něco stane?

Velmi pravděpodobně i v Evropě, protože si uvědomte, že pokud evropské státy přijmou vlnu migrantů, pak i podle varování jednoho z libyjských ministrů mezi nimi budou teroristické bojůvky, takže my vlastně přijímáním migrantů velmi usnadňujeme Islámskému státu jeho expanzi do Evropy.

Jinými slovy se dá podle vás říci, že než se Západ semkne k rozhodné akci, ještě budou muset zemřít stovky, možná tisíce lidí…

Já jsem řekl a připravuji si svůj projev na Valné shromáždění OSN a ParlamentníListy.cz budou první, jimž řeknu závěr tohoto projevu, kdy řeknu: každá idea prochází třemi stadii. V prvním stadiu je považována za nesmyslnou, ve druhém stadiu za diskutabilní a ve třetím stadiu za samozřejmou.

Takhle vznikala heliocentrická teorie. Nejdříve se za ni upalovalo, Giordano Bruno a další, pak se řeklo, že budeme diskutovat a je to jedna ze zajímavých hypotéz. A na konci už bylo: Tak vy říkáte, že země obíhá kolem Slunce? A proč to říkáte, vždyť to každý ví.

Takže tam řeknu: přijdu na vaše Valné shromáždění ještě v roce 2016, zopakuji svůj návrh, a to už bude diskutabilní. Přijdu v roce 2017, a to už bude samozřejmé.

Bohužel ale díky zbabělosti, hlouposti řady civilizovaných států, které nejsou ochotny vytvořit ony mezinárodní síly, zemře ještě několik stovek, ne-li několik tisíc nevinných lidí. Ruský prezident s mým návrhem souhlasil, takže zbývá přesvědčit další stálé členy Rady bezpečnosti OSN.

Čínský prezident mi říkal, že už o spolupráci jedná s prezidentem Obamou. Bohužel právě západní Evropa je nejvíc prosáklá jedem appeasementu. Jim je to pořád málo.

Summit EU nakonec kvóty k přijímání uprchlíků nepřijal, nicméně vznikla dohoda o přerozdělení prvních 40 tisíc migrantů. Premiér Sobotka byl kritizován za selhání, protože prý nakonec přijmeme víc lidí, než požadovaly návrhy kvót, a vyšleme tím stejný signál – máme otevřené dveře, pojďte všichni k nám a zároveň budeme dál podporovat byznys pašeráků a převaděčů…

Mám neměnné stanovisko, že pokud migranty, pak z Ukrajiny, protože ti se dokážou do naší společnosti začlenit, a jsem proti jakémukoli přijímání migrantů ze severní Afriky a z oblasti Blízkého východu. Nevidím důvod, proč bych já toto stanovisko měl měnit.

Ještě před konáním summitu slovenský premiér Fico na půdě parlamentu řekl, že dojde-li k přijetí kvót, zváží vyhlášení referenda. To je samozřejmě passé, na druhou stranu pro výrazné neshody o přijímání – nepřijímán,í neměli bychom takové referendum uspořádat u nás?

Nezapomeňte, že ještě dosud nemáme zákon o obecném referendu, takže by muselo jít o lex specialis. Já jsem obecně zastánce referenda k řadě důležitých otázek, přijetí imigrantů mezi ně bezesporu patří. Ale protože pan ministr Dienstbier, který je pověřen zpracováním zákona o obecném referendu, pracuje se svojí známou efektivitou, zákon dosud nemáme.

Váš výrok, že bychom neměli přijímat imigranty z Afriky a Blízkého východu i mezi politiky vyvolal řadu reakcí, často souhlasných, objevily se i opačné. Například poslanec ANO Jiří Zlatuška řekl, že máte rasistické smýšlení.

Ano, ale jestli jste viděl celý přehled reakcí, z nichž devadesát procent bylo pozitivních, tak s výjimkou pana Zlatušky, kterému se přezdívá zlá tužka, i poslanci ANO se vyjádřili souhlasně. Takže pan Zlatuška je zde spíše výjimkou než pravidlem.

Zmiňoval jsem to z toho důvodu, že řada komentátorů čím dál víc hovoří o tom, že česká společnost je stále otevřeně rasistická a dochází tu k fašizaci společnosti…

Milý pane redaktore, zaprvé řada komentátorů je zbabělá, takže nasliní prst a zkoumá veřejná mínění. Zatímco já své názory vyjadřuji zcela bez ohledu na to, co si myslí většina veřejnosti. Víte, že zastávám přijetí eura a samozřejmě vím, že pro přijetí eura je maximálně třicet procent české populace, prostě proto, že není informovaná.

A v tomto případě souzním s názorem většiny, dokonce velké většiny české populace, ale vyjadřuji svůj názor nikoli proto, že je to názor většiny, ale proto, že jsem přesvědčen o jeho správnosti. Politik se nemá řídit průzkumy veřejného mínění, ale tím, co já nazývám sebeúcta. Aby si člověk sám sebe dokázal vážit za to, že má pevný názor, od kterého neuhne, jestli na něj tlačí například americký velvyslanec nebo kdokoli jiný.

Tady se ale právě nedá říci, že by mnozí komentátoři byli na straně veřejnosti, spíš naopak.

Ale jo, jak už vidím v monitoru, už se ta tendence pomaličku projevuje a už i komentátoři začínají couvat.

Iniciativa Islám v České republice nechceme nedávno předala do sněmovny petiční archy s téměř sto padesáti tisíci podepsaných občanů, kteří odmítají přijímání uprchlíků. A právě jak IVČRN, tak doc. Konvička jsou v posledních měsících terčem silné kritiky některých kruhů. Co o tom soudíte?

Je terčem kritiky pana rektora Grubhoffera, který je pověstný tím, že v době prezidentské kampaně nosil placku s Karlem Schwarzenbergem. Já uznávám právo pana docenta Konvičky jako svobodného občana ČR vyjadřovat svůj názor, a to bez ohlednu na to, zda s tímto názorem souhlasím nebo ne. V tomto případě s ním souhlasím, ale i kdyby pan docent Konvička například dospěl k názoru, je z Českých Budějovic, že na Šumavě se má dále šířit divočina, tak s ním budu ostře nesouhlasit a opět budu respektovat jeho právo na svobodný názor.

A jak hodnotíte činnost Martina Konvičky v oblasti boje proti islámu nebo islamismu?

Já také nechci islám v České republice, ale pokud uvažoval o založení nějaké politické strany, jenom upozorňuji, že každá politická strana, má-li mít naději na úspěch, musí mít nejenom negativní, ale i pozitivní program. To znamená, nesmí říci jenom to, co nechce, ale také to, co chce.

Médii se šíří spekulace o možném odvolání ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). Jak vy osobně na základě svých informací vnímáte jeho dosavadní působení v resortu?

Já sám k Janu Mládkovi nemám výhrady, a přitom vím, že byl jeden ze dvaceti sedmi tehdejších poslanců sociální demokracie, kteří hlasovali proti mé prezidentské kandidatuře v roce 2003. Ale nejsem pomstychtivý, stejně tak jako jsem nedávno jmenoval ústavním soudcem člověka, který veřejně kritizoval moji prezidentskou kampaň.

Tak nevidím důvod, proč bych nepodpořil dnešního ministra průmyslu a obchodu, o němž se domnívám, že odvádí dobře svoji práci. Pokud mu někdo vytýká, že nekomunikuje s médii, to pokládám za přednost, nikoli nedostatek, neboť komunikace s některými médii, vyjma ParlamentníchListů.cz, je většinou ztráta času.

Když jste vyhlašoval odměnu 100 tisíc korun tomu, kdo nalezne Peroutkův článek „Hitler je gentleman“, Miroslav Kalousek na Facebooku zveřejnil fotku z protektorátu, na níž jsou vystaveny osobní věci parašutistů, kteří zabili Heydricha, s výzvou o informace a slibovaná finanční odměna. Kalousek říká, že jste mu to připomněl, a konstatoval, že je přesvědčen o tom, že Peroutka jako vlastenec a novinář nikdy neselhal.

Ano, to jsem viděl a Jiří Ovčáček už panu Kalouskovi vzkázal, aby si přečetl několik článků Ferdinanda Peroutky z dob protektorátu i z dob druhé republiky, které mu vyjmenoval. Takže pokud si pan Kalousek tyto články přečte, nemůže tvrdit takový nesmysl, jaký tvrdí.

Zpráva ministerstva zahraničí USA kritizuje nejen Česko za údajnou diskriminaci Romů, ale kritizuje také vás za výroky na adresu islámu…

Podívejte se, já jsem prezident České republiky. Já hájím zájmy České republiky a nedávno jsem řekl prezidentu Putinovi: kdyby se ruský velvyslanec v ČR vměšoval do vnitřních záležitostí České republiky, zavřu mu dveře na Hrad stejně, jako jsem je zavřel americkému velvyslanci.

Je tedy zbytečné se vás ptát, zda neuvažujete o přehodnocení svého názoru na islám, když vás kritizuje už i americká vláda?

Já si myslím, že Spojené státy se dopustily celé řady chyb, ať už jde o invazi do Iráku, kde tvrdily, že tam jsou zbraně hromadného ničení, které tam nebyly. Nebo ať už jde o úvahy o leteckých útocích na syrské vládní jednotky v naivní naději, že proti těmto vládním jednotkám bojují demokratické síly, aniž si Američané ráčili všimnout, že tam bojuje Al-Káida, proti které se bojuje v Afghánistánu.

Američané by měli mít větší schopnost sebereflexe. Jsem rád, že se projevila aspoň tím, že Obama zrušil po padesáti letech sankce proti Kubě. Pravda ovšem je, že inteligence politiky se měří délkou intervalu, za který dokážete napravit svoji chybu. Pokud reagujete po padesáti letech, můžete dopadnout jako brontosauři, kteří vyhynuli dříve, než dokázali svoje chyby napravit.

USA tyto své kritické zprávy zveřejňují pravidelně a nejde jen o Českou republiku, ale i další země. Přitom tyto zprávy kritizují vnitřní záležitosti daných zemí. Je to v pořádku?

Je to absolutní nesmysl, protože pokus o export svého vlastního politického systému do zemí s jinou kulturou a jinou tradicí narazí pouze na to, že pokud je neúspěšný, tak si z té země vytvoříte nepřítele, a jestliže je úspěšný, tu zemi rozvrátíte. Mně jeden občan na mítinku říkal docela zajímavou definici agresora. Zní to: agresor je ten, kdo zaútočí na nějakou zemi dříve než Spojené státy americké.

Pane prezidente, zahajujete svoji plánovanou dovolenou v Novém Veselí na Vysočině. Měl byste nějaký vzkaz pro české občany a české politiky?

Ano, měl bych vzkaz především pro české politiky. Ten vzkaz je velmi jednoduchý, pane redaktore. Aby si uvědomili, že jsou čeští politici s důrazem na adjektivum. Že nemají být loutky v jakémkoli vnějším zájmu a měli by si vzpomenout, jak dopadl Emanuel Moravec. To je docela drsný vzkaz, ne?

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: