Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zelenskyj se cestou z USA stavil v Polsku, jednal s přítelem Ukrajiny Dudou

Zelenskyj se cestou z USA stavil v Polsku, jednal s přítelem Ukrajiny Dudou
Volodymyr Zelenskyj a Andrzej Duda | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se po cestě ze Spojených států zpět do vlasti setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Oznámil to dnes Zelenskyj na sociální síti telegram, kde rovněž zveřejnil video ze schůzky. Podle ukrajinské prezidentské kanceláře se setkali v polském městě Rzeszów. Ukrajinský prezident ve středu navštívil Washington, kde jednal s prezidentem Joem Bidenem a vystoupil v Kongresu.

„Cestou domů jsem se setkal s přítelem Ukrajiny - polským prezidentem Andrzejem Dudou. Shrnuli jsme rok, který přinesl historické výzvy kvůli totální válce,“ napsal Zelenskyj. Poznamenal, že se svým protějškem jednali o strategických plánech do budoucna, bilaterálních vztazích a spolupráci na mezinárodní úrovni v příštím roce. Polsku poděkoval za podporu.

Šéf polské prezidentské kanceláře Pawel Szrot agentuře Reuters řekl, že hlavy státu spolu hovořily téměř dvě hodiny. „Především o návštěvě prezidenta Zelenského ve Spojených státech a o významu této návštěvy pro podporu Ukrajiny, ale také o dvoustranných vztazích mezi Polskem a Ukrajinou,“ uvedl.

Kancelář ukrajinského prezidenta na svém webu napsala, že se státníci setkali v polském městě Rzeszów, jemuž Zelenskyj už dříve udělil čestný titul Město-zachránce za pomoc Ukrajincům. Stejný titul obdržela také Praha a další polské město Przemyśl.

Rzeszów se nachází nedaleko hranic s Ukrajinou a je tranzitním místem pro velkou část pomoci určené napadené zemi. Jeho letiště chrání početný americký vojenský kontingent. Podle médií Zelenskyj právě odtud o den dříve odletěl strojem amerického letectva do Spojených států.

Ukrajinský prezident se tento týden vydal do USA na svou první zahraniční cestu od chvíle, co Rusko na konci února vojensky napadlo jeho zemi.

Večer Zelenskyj zveřejnil své tradiční videoposelství, ve kterém si cestu do USA pochvaloval. „Z Washingtonu se vracíme s dobrými výsledky. S věcmi, které nám opravdu pomohou,“ uvedl a poděkoval šéfovi Bílého domu a americkému Kongresu za podporu a pomoc v boji proti ruskému agresorovi. Zmínil rovněž své setkání s Dudou.

Systém Patriot, který Kyjevu slíbily USA, je zastaralý, prohlásil Putin

Americký systém protivzdušné obrany Patriot je zastaralý a Rusko na něj najde protilék, prohlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajina už dlouho usilovala o dodávku tohoto obranného prostředku; je přesvědčena, že jí pomůže efektivněji čelit ruským plošným útokům na energetickou infrastrukturu.

Putin se dnes snažil význam systému Patriot snížit a poukázat na zbraně, které má nebo bude mít k dispozici Rusko. Tvrdil, že uvedený systém je horší než sovětský komplex S-300, který ve válce na Ukrajině používají obě strany. Nasazení systému Patriot podle něj ale povede k prodloužení konfliktu na Ukrajině.

Ruskou vojenskou kapacitu podle šéfa Kremlu brzy podpoří fregata Admirál Gorškov vybavená novými zbraněmi. Dříve Putin tvrdil, že na její palubě budou hypersonické střely, tedy střely schopné vyvinout alespoň pětinásobek rychlosti zvuku.

Komplex Patriot je obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla. Několikrát modernizovaný systém začala počátkem 60, let vyvíjet americká společnost Raytheon. Kromě USA ho mají ve výzbroji například Izrael, Nizozemsko nebo Německo. 

Zdroje: