Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Zelenskyj pochválil ukrajinské síly za odražení útoků u Avdijivky

Zelenskyj pochválil ukrajinské síly za odražení útoků u Avdijivky
Ukrajinští vojáci v bojích u Avdijivky | zdroj: Profimedia

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém dnešním večerním videoposelství pochválil ukrajinské síly za podle něj velmi účinné odražení nepřátelských útoků u Avdijivky. Ta je jedním z ohnisek bojů na východě země.

„Sektor Avdijivka velmi účinně odráží útoky,“ řekl Zelenskyj. Šéf vojenské správy v Avdijivce, hornickém městě rozvráceném měsíci bojů, státní televizi řekl, že ukrajinské síly postoupily v posledních dvou týdnech v okolí města asi o jeden kilometr.

Zelenskyj také prohlásil, že boje na jižní frontě byly nejbrutálnější. Vyjádřil vděčnost vojákům bojujícím tam i jinde. Ukrajinští vojenští představitelé zaznamenali pokrok v postupu na jižní frontě.

Ukrajina podle Zelenského v nadcházejícím týdnu očekává nové přísliby vojenské pomoci od svých spojenců. Vyjádřil se i k návštěvě představitelů několika afrických států u ruského vůdce Vladimira Putina. Podle něj se mohli na setkání přesvědčit, že Ukrajina usiluje o mír, zatímco Rusko chce válku.

Zelenskyj rovněž reagoval na prohlášení Putina, který v pátek řekl, že ruské síly zničily v Kyjevě pět amerických systémů protivzdušné obrany patriot. Podle amerických médií jsou však na Ukrajině pouze dva tyto systémy. Zelenskyj uvedl, že všechny systémy jsou neporušené.

Tvrdé boje se podle britského ministerstva obrany v posledních dnech odehrávají hlavně v Záporožské oblasti, na západě Doněcké oblasti a u Bachmutu, který v květnu po měsících dlouhých bojů ovládli ruští žoldnéři. Podle ruských proválečných internetových komentátorů i představitele ruské okupační správy na Ukrajině Vladimira Rogova převzaly ukrajinské síly kontrolu nad vesnicí Pjatychatky v Záporožské oblasti.

Zdroje: