Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zelenskyj: Krymem to začalo, Krymem to musí skončit

Zelenskyj: Krymem to začalo, Krymem to musí skončit
Volodymyr Zelenskyj | zdroj: Profimedia

Válka na Ukrajině začala obsazením poloostrova Krym Ruskem a musí skončit jeho osvobozením Ukrajinou, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu. V úterý byly z ruské letecké základny na západě anektovaného Krymu hlášeny silné exploze a požár, Ukrajina se k útoku ale nepřihlásila.

„Dnes se velká pozornost upírá k tematice Krymu. A to je správně, protože Krym je ukrajinský a my se ho nikdy nevzdáme,“ citoval Zelenského portál Ukrajinska pravda. „Ruská válka proti Ukrajině, proti celé svobodné Evropě začala Krymem a musí Krymem také skončit,“ zdůraznil ukrajinský lídr.

Rusko podle Zelenského vytvořilo z poloostrova od jeho anektování v roce 2014 jedno z nejnebezpečnějších míst v Evropě. „Rusko přineslo na Krym rozsáhlé represe, ekologické problémy, bezvýchodnou ekonomickou situaci a válku,“ sdělil ukrajinský prezident. Přítomnost Rusů na poloostrově představuje hrozbu pro Evropu i světovou stabilitu, řekl také prezident. Světové společenství začíná chápat, že udělalo chybu, když se v roce 2014 důrazně nepostavilo prvním agresivním krokům Ruska, dodal Zelenskyj.

V únoru a březnu 2014 převzala nad Krymem během několika týdnů kontrolu ruská armáda. Moskva sice zpočátku tvrdila, že na Krymu ruští vojáci neoperují, později ale ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že s připojením poloostrova k Rusku pomohli vojáci ruských speciálních sil. V referendu vypsaném v březnu i přes nesouhlas Kyjeva se pro připojení Krymu k Rusku vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. Podle Kyjeva a Západu ale bylo hlasování zmanipulováno Moskvou. Západní země reagovaly na anexi přijetím protiruských sankcí.

Zdroje: