Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Ze Súdánu uprchlo přes sto tisíc lidí, znepřátelení generálové mají jednat o stabilním příměří

Ze Súdánu uprchlo přes sto tisíc lidí, znepřátelení generálové mají jednat o stabilním příměří
Súdánští uprchlíci v Čadu | zdroj: Profimedia

Ze Súdánu uprchlo kvůli téměř tři týdny trvajícímu konfliktu mezi armádou a milicemi přes 100 tisíc lidí, dalších 334 tisíc je vnitřně vysídlených, uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Olga Sarradová na brífinku v Ženevě.

Uprchlíci překračují súdánské hranice s Egyptem, Čadem, Středoafrickou republikou a Etiopií. Tisíce Súdánců míří rovněž do Port Súdánu na břehu Rudého moře, odkud se dá ze státu bezpečně dostat.

Boje si podle súdánského ministerstva zdravotnictví vyžádaly přes 500 životů a nejméně čtyři tisíce zraněných. Již dříve Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že očekává nárůst obětí kvůli nedostatku lékařských služeb a šíření nemocí.

V zóně konfliktu nefunguje 60 procent nemocnic. Některé přitom slouží armádě jako základny. Ani jedna ze znesvářených stran ale v útocích nepolevuje, nejtvrdší boje se podle BBC vedou v Chartúmu. Ke střetům však stále docházelo i na západě Súdánu v Dárfúru. Armáda a Jednotky rychlé podpory (RFS) se v neděli dohodly na příměří trvajícím do středy. Klid zbraní však ani jedna strana nedodržela, stejně jako v případě předchozích pokusů o dočasné příměří.

Podle serveru Independent nevykazují znepřátelení generálové žádné snahy o kompromisy, ani jeden z nich však není schopen zajistit si rychlé vítězství. Vzbuzuje to obavy z vleklého opotřebovacího konfliktu, který by mohl v Súdánu prohloubit humanitární krizi.

Příměří by mělo platit od čtvrtka

Obě strany v úterý souhlasily s prodloužením příměří, které by mělo trvat od čtvrtka jeden týden. Během něj vyšlou své zástupce do Saúdské Arábie, kde budou jednat o stabilním příměří monitorovaném národními a mezinárodními pozorovateli.

Přesné místo a čas setkání zatím nejsou známy a obě strany s nimi budou muset nejprve souhlasit, uvedl zvláštní zmocněnec OSN pro Súdán Volker Perthes. Dočasná příměří, i když jen částečně dodržovaná, umožnila zahájení evakuace cizinců. Ty jsou téměř u konce. V úterý transportovalo čtyřmi vojenskými letadly ze Súdánu dvě stovky svých občanů Rusko. Světový potravinový program (WFP) obnovuje činnost v bezpečných regionech země kvůli rizikům regionální humanitární krize.

Obyvatelům Chartúmu docházejí zásoby základních potřeb, jako jsou potraviny a voda. Zásoby pomoci mezitím WFP skladuje v Port Súdánu, neboť je nemůže kvůli bojům do krizových oblastí dopravit. Koordinátor humanitární pomoci OSN pro Súdán Abdou Dieng varoval před katastrofou pro místní obyvatele, pokud boje neskončí. „Třetina súdánského obyvatelstva, téměř 16 milionů lidí, potřebovala humanitární pomoc již před touto krizí,“ upozornil.

Organizace v rámci OSN pozastavila činnost v Súdánu poté, co po vypuknutí násilí v zemi zemřeli tři její zaměstnanci. Konflikt vyvolaly neshody generálů Abdala Fattáha Burhána a Muhammada Hamdana Dagala známého jako Hemedti v podobě přechodu k civilní vládě.

Hemedti nesouhlasil se začleněním RFS do pravidelné armády. V roce 2021 se však jednalo o spojence, kteří zorganizovali puč a svrhli společně přechodnou vládu kvůli sporům mezi jednotlivými politickými frakcemi. 

Zdroje: