Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Zákon zavádějící covid pasy má nedostatky, ale může být schválen, rozhodl úřad

Zákon zavádějící covid pasy má nedostatky, ale může být schválen, rozhodl úřad
Předmětem zákona je stanovit právní rámec pro vydávání certifikátů, které by prokázaly, že je člověk očkován proti covidu-19, má platný test nebo nemoc prodělal (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Návrh zákona zavádějící takzvané covid pasy pro cestování v EU, kterým by se měla ve středu zabývat Sněmovna, má některé procedurální nedostatky, ale není v rozporu s právem EU ani ústavním pořádkem ČR.

Ve svém stanovisku k zákonu to uvedl Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Podle úřadu procedurální nedostatky nebrání tomu, aby byl návrh novely schválen jedním čtením.

Covid pasy a osobní údaje

Novelu zákona o ochraně veřejného zdraví vláda schválila na konci května a předložila ho Sněmovně. Předmětem zákona je stanovit právní rámec pro vydávání certifikátů, které by prokázaly, že je člověk očkován proti covidu-19, má platný test nebo nemoc prodělal. Kvůli tomu podle ÚOOÚ novela přizpůsobuje veřejnoprávní registry k snazší identifikaci žadatelů. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od 1. července.

Vláda podle ÚOOÚ nedostatečně posoudila vliv zákona na ochranu osobních údajů a neprojednala návrh s úřadem. Podle ÚOOÚ pouhé legislativní ukotvení rozsahu zpracování osobních údajů nestačí, zákon by měl stanovit i záruky ochrany těchto údajů. Prostředky k zajištění ochrany jsou podle úřadu „odbyty“ málo srozumitelným výčtem.

„Tyto procedurální vady však nebrání tomu, aby byl návrh novely schválen jedním čtením. Nebylo by vhodné, aby vláda takto postupovala standardně, zvláště, když již řadu týdnů není nouzový stav, ale vzhledem k provázanosti s unijní úpravou je to akceptovatelné. Závěr zní, že zákon o covid pasech není v rozporu s právem EU ani ústavním pořádkem ČR,“ uvedl úřad ve stanovisku.

Minulou verzi zákona, která měla problematiku covidových certifikátů řešit, poslanci odmítli projednat v legislativní nouzi, měli k ní výhrady. Také podle ÚOOÚ byl předchozí návrh neakceptovatelný a v rozporu s ústavním pořádkem.

Někteří poslanci minulý týden upozorňovali na to, že v návrhu chce ministerstvo nakládat s osobními údaji včetně mobilního čísla a e-mailové adresy, a žádali právě kvůli tomu vyjádření ÚOOÚ.

Telefonní číslo a e-mailovou adresu podle dřívějšího vyjádření zástupce ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Milana Blahy lidé potřebují jako alternativní možnost pro stažení certifikátu z webu, další je elektronická nebo bankovní identita či občanský průkaz s čipem, které ale zatím část lidí nepoužívá. Tato možnost bude podle Blahy fungovat jen do konce roku, pak zůstane pro elektronickou komunikaci jen e-identita.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch také minulý týden avizoval, že by brzy měla být další možností pro získání certifikátu mobilní aplikace. Počítá se podle něj i s tím, že certifikát o testu vystavují odběrové centrum, o vakcinaci pak centrum očkovací. Další možností v návrhu zákona je vydání dokladu poskytovatelem zdravotní péče s přístupem do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN), tedy například registrujícím praktickým lékařem. Od poloviny června pak budou moci certifikát stahovat i cizinci s dlouhodobým pobytem, ověří je na základě telefonního čísla a e-mailové adresy.

Zdroje: