Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ministerstvo snížilo maximální ceny za testy na covid. Samoplátce bude PCR test stát nejvýše 814 Kč

Ministerstvo snížilo maximální ceny za testy na covid. Samoplátce bude PCR test stát nejvýše 814 Kč
V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Ministerstvo zdravotnictví snížilo maximální cenu za testy na covid-19 pro samoplátce. O změně v cenovém věstníku platné ode dneška informovalo v tiskové zprávě. PCR test stojí nově nejvýše 814 místo 1510 korun a antigenní test 201 místo 351 korun.

„V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně. Kromě toho chceme, aby i další testy, které si lidé hradí sami, byly cenově co nejdostupnější, protože jsou podmínkou pro vstup do služeb, na akce, do zdravotnických a sociálních zařízení i pro cestování,“ uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U PCR testů se cena skládá z 200 korun na odběr materiálu z nosu, nosohltanu nebo se slin a ceny laboratorního vyšetření vzorku. Cena odběru zůstává stejná, cenu laboratorního vyšetření ministerstvo snížilo na 614 korun. Dosud byla 1310 korun.

Stejné částky laboratořím a odběrovým centrům od začátku června platí zdravotní pojišťovny. Ty hradí testy, na které nemocného pošle lékař nebo hygienik po prokázaném kontaktu s nakaženým.

Nově mají lidé také nárok na dva PCR testy na vlastní žádost, dosud si tuto přesnější variantu museli platit. Hrazené z veřejného zdravotního pojištění byly ale antigenní testy jednou za tři dny, od června je to už jenom jednou týdně. Od července budou jenom dva měsíčně a k nim dva PCR testy.

Vláda v pondělí rozhodla, že pro všechny služby, akce a další místa, kde je třeba prokázat bezinfekčnost, budou stačit kromě PCR nebo antigenních testů od zdravotníků také samotesty nebo čestné prohlášení. Mají se tak sjednotit podmínky pro všechny provozovatele, poskytovatele a pořadatele.

Kromě testu s negativním výsledkem je možné bezinfekčnost prokázat také potvrzením o prodělání nemoci v posledních šesti měsících nebo uplynutí nejméně 22 dní od podání první dávky vakcíny. Kromě potvrzení, které dostanou lidé na očkovacím či testováním místě, si mohou certifikát stáhnout také z webu Očkovací portál občana.

Zdroje: