Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Zahrají hudbu z Hobita i z Kingdom Come. Filmová filharmonie spouští sbírku na svou podporu

Zahrají hudbu z Hobita i z Kingdom Come. Filmová filharmonie spouští sbírku na svou podporu
Aby Filmharmonie zachovala svou profesionalitu a kvalitu vystoupení, i nadále zkouší a rozhodla se nahrát několik skladeb ze svého repertoáru v komornějším složení | zdroj: Filmová filharmonie

Filmová filharmonie je velký symfonické orchestr specializující se na velkolepé koncertní provedení filmové hudby. I ona se v této době potýká s existenčními problémy. Proto se rozhodla požádat o pomoc veřejnost.

Poslední koncert, který mohla Filmharmonie pro své posluchače uspořádat, byl koncert filmové hudby Western, který se konal loni v říjnu. Od té doby musela Filmová filharmonie další své produkce rušit či přesouvat a ani jaro 2021 zatím nevypadá pro kulturu nijak slibně.

Filmová filharmonie v Rudolfinu Orchestr tvoří profesionální hudebníci a talentovaní absolventi hudebních vysokých škol a konzervatoří | zdroj: Filmová filharmonie

"Kulturní odvětví bylo pandemií těžce zasaženo a i my se nacházíme ve zpětné smyčce, ve které investujeme čas do produkce přeložených akcí z minulého roku, abychom je museli opětovně přeložit," popisuje Filmharmonie.

Filmová filharmonie je symfonický orchestr, který vystupuje už od roku 2014 s velkolepým koncertním provedením filmové hudby. Jeho koncerty jsou pořádané povětšinou v pražském Rudolfinu, mezi stálice patří koncerty zaměřené na hudbu z fantasy, sci-fi a western filmů. Výjimečné jsou pak koncerty s hudbou z počítačových her.

Orchestr má naplánované koncerty na duben, květen a červen, a další také na podzim, ale organizátoři neumí odhadnout, které z nich bude možné uskutečnit. Zatímco kultura kvůli covidu stojí, orchestr zastavit nejde - náklady na provoz vznikají stále. Přípravy koncertů, pronájem skladů nástrojů i notového materiálu s sebou nesou výdaje i v době, kdy není možné koncerty pořádat. Aby Filmharmonie zachovala vysokou profesionalitu a kvalitu svých vystoupení, i nadále zkouší. A rozhodla se nahrát několik skladeb ze svého repertoáru v komornějším složení.

Filmová filharmonie se proto rozhodla požádat veřejnost o pomoc, a proto zorganizovala finanční sbírku přes Donio - získané peníze pomohou uskupení přečkat posledních pár měsíců, kdy orchestr nemůže vystupovat.

Zdroje:
Filmová filharmonie