Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Žádná válka, ale masakr: Izrael pustil zahraniční novináře do kibucu, kde útočil Hamás

Žádná válka, ale masakr: Izrael pustil zahraniční novináře do kibucu, kde útočil Hamás
Izraelská armáda vpustila zahraniční tisk do kibucu, kde útočil Hamás | zdroj: Profimedia

Izraelská armáda dnes pustila zahraniční novináře do kibucu Kfar Aza, kde Hamás v sobotu zavraždil 70 izraelských civilistů. „Tohle není válka, tohle není bojiště, tohle je masakr,“ řekl novinářům generálmajor Itai Veruv. „Vidíte mimina, jejich matky a otce v jejich ložnicích a úkrytech a jak je teroristé zabili - tohle není válka,“ poznamenal s tím, že za svůj život „nikdy nic takového neviděl“.

„Představovali jsme si naše babičky a dědečky během pogromů v Evropě. V novodobé historii jsme ničeho takového nebyli svědky,“ dodal Veruv. Podle zpravodajky stanice i24 News jeden z armádních velitelů uvedl, že v kibucu bylo zavražděno 40 malých dětí. Na místě jsou podle ní stále mrtví, a bilance obětí tak není konečná.

Bojovníci Hamásu v sobotu pronikli do Izraele z palestinského Pásma Gazy a při útocích zabili na 900 Izraelců a desítky dalších unesli. Mezi izraelskými oběťmi je potvrzeno 123 vojáků. Jen na hudebním festivalu nedaleko hranic Pásma Gazy Hamás podle izraelských úřadů povraždil asi 260 převážně mladých lidí. Mezi mrtvými jsou i cizinci, včetně Američanů či Francouzů, desítky mladých lidí Hamás unesl.

Izrael v Pásmu Gazy nyní podniká odvetné nálety namířené proti Hamásu. Dosud podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá Hamás, při náletech zahynulo na 770 Palestinců a skoro čtyři tisíce dalších utrpěli zranění. Izraelská vláda v odvetě také ohlásila totální blokádu Pásma Gazy, po zastavení dodávek elektřiny oznámila i přerušení dodávek vody i potravin.

Zdroje: