Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Žádná partaj nechce sestavit vládu, Řecko do nových voleb povede přechodný kabinet

Žádná partaj nechce sestavit vládu, Řecko do nových voleb povede přechodný kabinet
Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis na povolební schůzce s prezidentkou Katerinou Sakellaropulosovou | zdroj: Profimedia

Řecká prezidentka Katerina Sakellaropulosová oznámila, že sestavením přechodné vlády, která připraví nové parlamentní volby, pověří soudce Joannise Sarmase, předsedu řeckého účetního dvora. Nové volby by se mohly podle neoficiálních informací místních médií konat 25. června. Uskuteční se proto, že po nedělním hlasování lídr žádné strany nepřijal nabídku na sestavení vlády.

V parlamentních volbách v neděli vyhrála konzervativní strana Nová demokracie (ND) premiéra Kyriakose Mitsotakise, která získala ve 300členném parlamentu celkem 146 křesel. Jelikož jí to nestačilo na samostatnou vládní většinu, odmítl Mitsotakis mandát k sestavení vlády s tím, že chce mít jednobarevný kabinet.

Po něm vrátili pověření sestavit vládu prezidentce i předseda největší opoziční strany SYRIZA Alexis Tsipras a lídr sociálnědemokratické strany PASOK Nikos Andrulakis.

Řecká prezidentka se dnes sešla s lídry parlamentních stran a poté oznámila, že dnes pověří sestavením přechodné vlády Sarmase. Úkolem šestašedesátiletého soudce, který předsedá nejvyššímu finančnímu soudu v Řecku, bude připravit nové parlamentní volby. Jeho přechodnou vládu by měl potvrdit nový parlament, který poprvé zasedne v neděli a který bude už příští týden rozpuštěn.

Nedělní volby nepřinesly vítězné straně většinu v parlamentu, protože se konaly podle nového systému a na rozdíl od předchozích let vítěz nedostal bonus 50 křesel. Nový systém ale počítá také s tím, že v opakovaných volbách už strana, která bude první, bonus dostane. Pokud vítěz bude mít 25 procent hlasů, dostane navíc 20 mandátů. Bonus bude tím vyšší, čím více hlasů vítězná strana ve volbách získá. Může dostat maximálně 50 mandátů navíc, pokud vyhraje minimálně se 40 procenty hlasů. Za každých půl procenta navíc nad 25 procent dostane totiž jedno křeslo jako bonus.

Zdroje: