Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Za zakázané evropské zboží nemáme náhradu, přiznává Medveděv

Za zakázané evropské zboží nemáme náhradu, přiznává Medveděv
Ruský premiér Dmitrij Medveděv na Východoasijském summitu ASEAN | zdroj: Profimedia

Rusku se stále ještě nepodařilo najít náhradu za import, na který v srpnu uvalilo embargo v reakci na sankce Západu, přiznal ve čtvrtek ruský premiér Dmitrij Medveděv na Východoasijském summitu. 

"Odvetná opatření mají určité následky. Ne všechny z nich jsou nejspíš pozitivní, protože v tuto chvíli nedokážeme nahradit úplně celý segment, který byl vyňat v důsledku všem známého rozhodnutí státu," uvedl šéf ruské vlády.

Zákaz importu podle jeho slov Rusko "určitě" zruší, někteří západní výrobci se ale na ruský trh už nebudou moct vrátit. Medveděv rovněž poznamenal, že pozoruje pozitivní vliv embarga. Rusové si začínají zvykat na to, že "významnou část potravin zastupují tuzemské výrobky".

Embargo na import ze zemí, které uvalily na Rusko sankce kvůli anexi Krymu a jeho aktivitám na vzbouřeneckém východě Ukrajiny, podepsal ruský prezident Vladimir Putin 6. srpna. Hned následující den ruská vláda vydala seznam zakázaných potravin. Na černé listině se ocitlo hovězí a kuřecí maso, ryba, ovoce, sýry a mléčné výroby. 

Zdroje: