Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Komentář: ODS hibernuje. Roli opoziční strany tragicky nezvládá

Komentář: ODS hibernuje. Roli opoziční strany tragicky nezvládá
Modrý pták ODS spí zimním spánkem | zdroj: Profimedia

Občanští demokraté se po prohraných volbách zaklínali, že role v opozici jim pomůže dokončit očistný proces strany a zároveň budou mít prostor pro vytříbení politických priorit. Přinejmenším to druhé se jim kromě prázdných kongresových frází příliš nedaří. Modří slibovali hlídat parlamentní demokracii a vést konstruktivní a kritický dialog z nevládních lavic. Místo toho ale hibernují. 

Občanská demokracie je trestuhodně nečinná v době, kdy více než milion potencionálních volebních lístků leží pomyslně na zemi. Jsou to především hlasy drobných podnikatelů a konzervativně založených lidí, kteří jsou nuceni volit buď klerooportunistickou KDU-ČSL nebo politickou odnož korporátního sektoru Andreje Babiše.

Ta vystupuje pod PR logem ANO a nemá ani politický program, ani žádné ideje. Má jen peníze a dlouhodobý plán zotročit občany. Obě z těchto variant jsou pro typické voliče ODS krajně nevýhodné, ale co mají dělat, když jejich zájmy veřejně nikdo nehájí.

Když se nedávno roznesla informace, že Babiš hodlá prostřednictvím svého ministerstva ještě víc kontrolovat plátce DPH a ztrpčovat jim život, ODS se zmohla pouze na hysterické hulákání o tom, jak je to vůbec možné. Kde bylo 16 modrých poslanců a 14 senátorů v posledních týdnech, nikdo neví.

Vláda podnikatele postavila před hotovou věc, ODS se omezila pouze na komentáře a jede se dál. Jen nikdo neví, kam přesně. Možná zpátky do oné Řitky, ze které měla strana před podzimovým kongresem v sále Zdeňka Bakaly vyjíždět. Alespoň to předseda Petr Fiala říkal v klipu Mariánu Labudovi.

Když jsme vidět, tak jsme ostudy

Stejně jako řidič tatry z Vesničky mé střediskové je Fiala jako předseda ODS spíš fiktivní postavou. Hřímat o tom, že je vzdělaný a má na to dokonce papíry, může jak chce. Nikdo se toho nenají a hlavně to už nikoho nezajímá. Když představitelé ODS dostávají mediální prostor k oslovení svých voličů, hází ho do koše. To samé pak ale dělají lidé s lístkem jejich strany, profesor Fiala si toho ale nejspíš pořád ještě nevšiml.

Nejnověji ODS promarnila šanci v rámci kauzy Babiš versus ministr zdravotnictví Němeček. Místo toho, aby jasně ukázala na Babišův zištný byznys v lékařství, celou věc mediálně prezentuje jako zástěrku pro výměnu ministra dopravy Prachaře. Budoucího ministra Ťoka sice okomentoval někdejší ministr Stanjura slovy, že "ve Skandinávii by se tohle stát nemohlo", ale tím to také končí. 

Místo toho, aby se ODS jako samozvaný ochránce střední třídy – vzpomeňme heslo "Střední třído, braň se" – jasně vymezila vůči korporatizaci země, plácá se v komentářích k prezidentovi země. Tedy ne, že by nebylo co kritizovat, ale Zemanem se podnikatel nenají.

Občanští demokraté navíc lavírují na vlně nechutného populismu a brojí tu proti gayům (mimochodem jejich tradiční voliči), tu proti muslimům (plniči městské kasy Kuberových Teplic). Korunu, s níž republiku obráží první místopředseda strany Zahradil, tomu nasazuje ukřičené ženské duo Černochová-Němcová. Druhá jmenovaná našla po půl roce odvahu nahlas říct, že Zeman je opilec. Gratulujeme. 

Nejnovější video na Youtube kanále ODS mluví za vše. Zmíněný teplický primátor Kubera na něm u cigárka žebrá o peníze na stranický dluh. Celkově vzato si občanští demokraté místo "konstruktivního politického dialogu" dělají akorát mediální ostudu. 

Ještě, než zhasneme

ODS tak nadále mrhá příležitostmi stát se středně velkou, váženou politickou stranou. Začíná navíc otevřeně koketovat s myšlenkou spojit se s Kalouskovou TOP 09, čímž se připraví o další část voličů. Česko není Německo, ve kterém by Topka po vzoru CDU-CSU případně kandidovala pouze v Praze. To by politolog Fiala mohl vědět.

Občanští demokraté by přitom k posílení vlastních pozic nemuseli takřka nic dělat. Babiš a jeho praktiky poskytují modrým k politickým agitacím dostatečnou živnou půdu. Kritika propojení byznysu a politiky by sice zrovna od ODS zněla úsměvně, ale strana ve svých řadách už Řebíčky a Dalíky už skutečně nemá. Ti jsou dávno v ČSSD. A hlavně, v porovnání s Faltýnky a Ťoky jsou to žebráci a amatéři.

Občanským demokratům to v poslední vládě moc nešlo a v opozici jim to jde ještě hůř. Do Strakovy akademie se tak nejspíš v nejbližší době jen tak nepodívají. 

Zdroje:
Vlastní