Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Z pana krále si nikdo legraci dělat nebude

Z pana krále si nikdo legraci dělat nebude
Princezny Sofia a Leonor (vpravo) na vánoční pohlednici španělské královské rodiny | zdroj: Profimedia

Smí si novinář ve svobodné evropské zemi vtipně rýpnout do panovníka? Samozřejmě může, ale nesmí se pak divit následkům.

Mimořádně důležité události běží na zpravodajských televizních stanicích obvykle dole v textové řádce (tak zvaném crawlu), u nás zpravidla žlutě. Nejinak tomu bylo ve středu ve španělské veřejnoprávní televizi RTVE, když oznamovala, že patnáctiletá korunní princezna Leonor v létě opustí soukromou katolickou školu v Madridu a bude pokračovat ve studiu na UWC Atlantic ve Walesu. „Leonor opouští Španělsko, jako její dědeček,“ běželo v textové zprávě tři minuty přes obrazovku, než televize zasáhla. A právě tyto tři minuty stačily bohatě k tomu, aby autor textu Bernat Barrachina dostal okamžitě padáka.

„Kdo je tady k smíchu? My snad?!?“ ptá se Rudolf II. v podání Jana Wericha v historické komedii Císařův pekař a pekařův císař. I u Španělů se zpravodajství o královské rodině bere velmi vážně a legrácky se netolerují. Zdánlivě nevinná poznámka o následnici trůnu a bývalém králi tak zasáhla bolavé místo.

Korupce nekorupce, dělat si šašky z exkrále je neodpustitelné

Král Juan Carlos I. byl po nástupu na trůn v listopadu 1975 mezi španělskou veřejností dlouhá léta oblíbený a respektovaný. Všechno si to pokazil v roce 2012, když si v době ekonomické krize tajně s milenkou vyrazil na lov slonů do Botswany. Snad by se mu to bývalo i podařilo ututlat, kdyby se při dobrodružné výpravě býval nezranil. Média pak přestala přehlížet jeho dlouholeté mimomanželské pletky a král se v červnu 2014 vzdal trůnu ve prospěch svého syna Felipeho, nyní krále Filipa VI.

Loni v srpnu pak 82letý emeritní král Juan Carlos I. opustil Španělsko a od té doby pobývá v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Je vyšetřován ve Španělsku a Švýcarsku kvůli nejasným finančním transakcím, korupci a kvůli rozsáhlým daňovým únikům. Loni v prosinci uhradil dluh na dani ve výši 680 000 eur (necelých 18 milionů korun).  Loni se chtěl na Vánoce vrátit domů, nakonec ale z cesty sešlo – prý kvůli obavám z nákazy koronavirem.

Vyhodili mě jako pana krále

Narážka RTVE na následnici trůnu a bývalého krále se rychle šířila po sociálních sítích a pro televizi byla zjevně příliš silné kafe. Její vedení se samozřejmě omluvilo a odpovědné redaktory potrestalo. S Barrachinou pro jistotu rovnou vyrazili dveře, on sám to ale vzal s humorem a na twitteru napsal: „Vyhodili mě, stejně jako Leonořina dědečka.“ K tomu připojil známé video z roku 2012, v němž se Juan Carlos za lov slonů v Botswaně omlouvá a slibuje, že už to víckrát neudělá.

Místní konzervativní tisk samozřejmě nenechal na RTVE niť suchou. Podle jedněch prý veřejnoprávní televize chtěla naznačit, že následnice trůnu prchá před dědečkovými skandály, podle jiných šlo přímo o útok RTVE na monarchii. Opoziční konzervativní lidovci si ještě přisadili a přešlap RTVE dokonce nazvali „nejtrapnějším okamžikem v dějinách“.

Způsob, jakým RTVE s Barrachinou zametla, ale rovněž vyvolal vlnu nevole. Ve Španělsku přijde o práci každý novinář, který rozzlobí panovníka, postěžoval si šéf parlamentní frakce levicové aliance Unidas podemos, která patří k nejostřejším kritikům monarchie. Už předtím aliance poukazovala na fakt, že studium na soukromé waleské škole přijde v přepočtu na více než dva miliony korun. „To si tedy vybrali dost obyčejnou a lacinou školu,“ poznamenal ironicky šéf aliance.

Leonor Bourbonská, kněžna asturská, je starší dcerou krále Filipa VI. Španělského a královny Letizie. Mladší sestra infantka Sofie je v linii následnictví druhá. Pokud královna Letizia neporodí syna a princezna Leonor usedne na trůn, stane se v pořadí třetí vládnoucí královnou španělského království. 

Zdroje:
Vlastní, FAZ