Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

WHO varuje před poklesem očkování dětí ve světě

WHO varuje před poklesem očkování dětí ve světě
zdroj: Profimedia

Proočkovanost dětí ve světě stagnuje a stále se nevrátila na úroveň před pandemií covidu-19.

Upozornily na to dnes ve společné zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (UNICEF). Dětí, které nemají žádné očkování, nebo ho mají jen nedokončené, je o 2,7 milionu více než v roce 2019.

"Poslední tendence ukazují, že mnohé země nadále zanedbávají děti," upozornila generální ředitelka UNICEF Catherine Russellová. V roce 2023 dostalo tři dávky vakcíny proti záškrtu, tetanu a černému kašli (DTP) 108 milionů dětí, tedy 84 procent těch, které na to měly podle věku nárok. Toto procento se nezměnilo od roku 2022, kdy byl zaznamenán mírný pokrok. V roce 2019, posledním před koronavirovou pandemií, proočkovanost činila 86 procent.

"Máme zpoždění," připustila na tiskové konferenci ředitelka WHO pro imunizaci Kate O'Brienová. "Proočkovanost světa se ještě zcela nevzpamatovala z historického propadu, který nastal během pandemie," vysvětlila O'Brienová.

Loni nemělo ani jednu dávku vakcíny 14,5 milionu dětí, zatímco předloni jich bylo 13,9 milionu a v roce 2019 bylo zcela neočkovaných 12,8 milionu dětí, vyplývá ze dnes zveřejněných údajů. "To ohrožuje životy nejzranitelnějších dětí," varovala O'Brienová.

Polovina neočkovaných dětí žije v 31 zemích sužovaných konflikty. Tyto země jsou přitom zvlášť silně vystaveny riziku šíření některých nemocí, kterým lze zabránit, a to z důvodu špatné bezpečnostní situace a nedostatečného přístupu k potravinám a zdravotnickým službám. V těchto zemích je mnohem pravděpodobnější, že se děti nedostanou k nezbytnému přeočkování.

Ke své třetí dávce DTP vakcíny, která je nezbytná pro zajištění účinné ochrany, se ve světě nedostalo 6,5 milionu dětí, vyplývá z aktuálních údajů.

Rozdíly v proočkovanosti pak přispívají k rozvoji určitých onemocnění, jako jsou spalničky. WHO a UNICEF vyjádřily znepokojení nad zpožděním očkování proti jedné z nejinfekčnějších chorob uprostřed exploze epidemií po celém světě. "Výskyt spalniček je varovným signálem stávajících mezer v očkování, což jako první zasáhne ty nejzranitelnější," uvedl v prohlášení šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. V roce 2023 dostalo svou první dávku vakcíny proti spalničkám 83 procent dětí na celém světě, což je stejná úroveň jako v roce 2022, ale stále pod 86 procenty z doby před pandemií.

Kromě toho pouze 74 procent očkovaných proti spalničkám dostalo nezbytnou druhou dávku, přičemž k zastavení epidemie je nezbytná proočkovanost na úrovni 95 procent, upozorňují agentury OSN. V roce 2023 tak bylo zaznamenáno přes 300.000 případů spalniček, což je téměř třikrát více než v předchozím roce, upozornil Ephrem Lemango z UNICEF.

Zdroje:
ČTK, WHO