Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Vzorem české domobrany jsou paramilitantní Slovenští branci. Školí ji prý i vojáci z Izraele

Vzorem české domobrany jsou paramilitantní Slovenští branci. Školí ji prý i vojáci z Izraele
"Až přijde válka." | zdroj: trailer snímku Jana Geberta

Čeští domobranci se otevřeně chystají na aktivní boje ve městech, a to včetně ostrého bojového výcviku. A to navzdory prohlášením, že neporušují žádné zákony a jejich činnost směřuje jen do branné, vzdělávací a civilně-ochranné oblasti. Sama domobrana se ve svém novém časopise pochlubila, že se počátkem září uskutečnilo "velitelsko-štábní cvičení", na kterém se podílela i paramilitární slovenská organizace Slovenští branci nebo armádní experti z Izraele, píše Robert Malecký na webu Hlídací pes.

Navzdory výročním zprávám BIS, které Národní domobranu a další spřízněné skupiny označují za bezpečnostní riziko, prý domobranci naplňují své cíle, aniž by přitom porušovali české zákony.

To jsou slova jednoho z velitelů Národní domobrany Marka Obrtela. "Nabídli jsme pomoc při ostraze státní hranice v rámci migrační krize, nabídli jsme přesně definovanou spolupráci ozbrojeným silám jako druhá dobrovolná záloha Armády České republiky. Školíme se a zdokonalujeme v oblasti civilní ochrany obyvatelstva a nabízíme své služby starostům obcí a měst. Školíme a vzděláváme děti a mládež a vychováváme je k vlastenectví a brannosti, ke spoluodpovědnosti za obranu vlasti," tvrdí Obrtel v jednom ze svých nedávných prohlášení.

Reagoval v něm na plán ministerstva vnitra v budoucnu polovojenské skupiny zakázat a členství v nich postihovat až dvousettisícovou pokutou.

Jenže při čtení prvního čísla společného časopisu tří největších domobraneckých spolků vychází najevo, že se ve skutečnosti domobranci připravují na ostré boje. Příkladem je právě zářijové vojenské cvičení, o kterém v časopise Domobranec informují.

Navzdory "čučkařům" z vnitra

Velitelsko-štábní cvičení domobran a branných spolků s názvem Babí léto 2019 se mělo uskutečnit na blíže neurčeném místě první víkend v září. Šlo zřejmě o akci jedné ze tří spolupracujících skupin – tzv. Zemské domobrany, která o akci informuje i na svých webových stránkách.

ceta_v_obrane Nákres "Motostřelecká četa v obraně – základní schéma" | zdroj: Zemská domobrana

Zemská domobrana se chlubí, že cvičení bylo mimořádně úspěšné, a to "navzdory tvrzením čučkařů z Ministerstva vnitra, kteří ve svých 'zaručeně přesných' čtvrtletních Zprávách o extremismu celkem pravidelně a zcela nepravdivě informují o tom, že domobrany nevyvíjejí žádnou činnost".

Na programu cvičení byl vedle rozboru aktuální politické situace ve světě i v ČR i bojový výcvik. Na něm se měli podílet jak vojáci z izraelských bezpečnostních sil IDF, tak především členové paramilitární organizace Slovenští branci. Někteří čeští velitelé se měli jako pozorovatelé i řadoví účastníci účastnit praktického bojového výcviku Slovenských branců během jejich letního cvičení. Izraelští vojáci pak měli Čechům předávat zkušenosti z aktivního boje v urbanizovaných regionech, například proti členům teroristických organizací.

Kdo jsou Slovenští branci?

Mezi členy slovenské polovojenské jednotky pronikl s kamerou režisér Jan Gebert a natočil o nich film "Až přijde válka". Slovenští branci se se zbraněmi v lesích připravují na ozbrojený konflikt. Popsána je i jejich spolupráce se slovenskou pobočkou ruského motorkářského gangu Noční vlci. Počet členů se odhaduje mezi 170 až dvěma stovkami.

Slovenský expert na extrémismus Daniel Milo definoval polovojenskou organizaci v rozhovoru pro Denník N těmito slovy: "Prosazují zájmy, které jdou proti bezpečnostním zájmům Slovenska." Milo dodal, že postoje členů Slovenských branců jsou v rozporu s tím, co se píše v oficiálních strategických dokumentech státu.

Režisér Jan Gebert o setkání se členy slovenské militantní jednotky řekl, že mu způsobilo šok. "Ne kvůli zbraním a vojenskému výcviku. Ale protože mi připadali úplně obyčejní. Když tyto extremistické věci dělají obyčejní lidé, ukazuje to, že máme velký průšvih," řekl loni autor dokumentu Až přijde válka pro iRozhlas.cz.

zdroj: YouTube.com

Na české domobranecké scéně došlo v posledních týdnech ke spojení tří větších skupin. Spolupráci ohlásila Národní domobrana, Zemská domobrana a Českoslovenští vojáci v záloze za mír. Důvodem je především tlak úřadů, které chtějí paramilitární organizace zakázat a členství v nich trestat.

"Žijeme ve velmi složité době, kdy není prostor pro mrhání časem a plýtvání energií a aktivitou na nepodstatné záležitosti s mnohdy paradoxně destruktivními dopady na věci, kterým věnujeme tak velké množství času, iniciativy a mnohdy i vlastních finančních prostředků a to vše z jediného důvodu – pomoct naší vlasti a jejím věrným občanům v těžké době, kdy je usilováno o její identitu a jde jí, tak říkajíc, o všechno," napsal v úvodním čísle časopisu Domobranec ke spojení skupin velitel Národní domobrany Marek Obrtel.

Robert Malecký pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Zdroje:
HlídacíPes.org