Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Vytočený novinář z Francie: Zákaz stávky, to jsem ještě neviděl

Vytočený novinář z Francie: Zákaz stávky, to jsem ještě neviděl
zdroj: Mediafax

Podle zpravodaje francouzského listu Le Monde v Praze Fabrice Martina Plichty, by v jeho rodné zemi nemohlo dojít k takové situaci, jaká se objevila v sobotu v souvislosti s plánovanou stávkou odborů. Tedy že by ji vláda nechala soudem zakázat.

"Naše země i vláda má liberálnější postoje, toto je totalitní způsob a nehoráznost," okomentoval stav v Česku pro ParlamentníListy.cz.

Ta zpráva v sobotu obletěla všechny české zpravodajské servery a donutila tisíce lidí reagovat. A to i těch, kteří se ještě v sobotu dopoledne proti plánované pondělní stávce odborů stavěli spíše odmítavě. V okamžiku, kdy vláda oznámila, že nechala rozhodnout soud, aby stávku zakázal, vzedmula se hladina odporu.

Situaci u nás pozorně sleduje i francouzský novinář Fabrice Martin Plichta. "U nás by se toto stát snad nemohlo, věřím naší vládě v tom, že se nikdy nepostaví proti odborům, které respektuje a je k nim liberální. Pokud by naši představitelé odborů přišli za premiérem vyjednávat a on by je nepustil ani do jednací místnosti a jen jim předal rozhodnutí soudu o zákazu stávky, hodili by mu to zřejmě na hlavu. Byl by z toho neobyčejný skandál," přiblížil pro ParlamentníListy.cz situaci v zemi na západ od nás žurnalista. Doplnil, že dosud nikde jinde nezaznamenal něco podobného, co se stalo během tohoto víkendu v Česku.

"To se prostě nedělá, je to nehoráznost a svědčí to o přetrvávající či nově se opět rodící totalitě. Doufám jen, že si to nejen čeští odboráři, ale i ostatní lidé, kterých se to nepochybně také týká, nenechají líbit," shrnul Fabrice Martin Plichta.

Celý článek na ParlamentniListy.cz