Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 12°C Skoro zataženo

Vyšlo poslední tištěné číslo 320 let starého deníku Wiener Zeitung

Vyšlo poslední tištěné číslo 320 let starého deníku Wiener Zeitung
Vyšlo poslední tištěné číslo 320 let starého deníku Wiener Zeitung | zdroj: Profimedia

V Rakousku dnes vyšlo poslední tištěné číslo deníku Wiener Zeitung. List, který původně nesl název Wienerisches Diarium, byl označován za nejstarší dosud fungující deník na světě. Poprvé vyšel 8. srpna 1703 s cílem přinášet zprávy „bez řečnických a básnických příkras“.

„320 let, 12 prezidentů, deset císařů, dvě republiky, jedny noviny,“ stojí na první stránce posledního tištěného čísla. Titul nejstaršího doposud vycházejícího deníku na světě redakce v článku v posledním čísle předala německým novinám Hildesheimer Allgemeine Zeitung, které vycházejí od roku 1705.

List Wiener Zeitung vlastní rakouská vláda, je však redakčně nezávislý. Nadále bude vycházet v digitální podobě, plánuje rovněž jedno tištěné vydání měsíčně.

Příjmy listu zaznamenaly prudký pokles v důsledku nedávno přijatého zákona, který ruší povinnost zveřejňování některých firemních údajů v jeho tištěné verzi. Wiener Zeitung tak byl nucen snížit počet redakčních pracovníků téměř o dvě třetiny na 20 osob.

V posledním vydání list přinesl mimo jiné rozhovor s americkým hercem rakouského původu Arnoldem Schwarzeneggerem. V rámci rozhovoru deník vyjádřil lítost, že v budoucnosti nebude moci použít hercovu slavnou filmovou hlášku „já se vrátím“ jako své motto.

Zdroje: