Dnes je neděle 5. května 2024., Svátek má Klaudie
Počasí dnes 22°C Dešťové přeháňky

National Geographic ohroženým druhem? Časopis propustil zbývající redaktory a v USA opustí stánky

National Geographic ohroženým druhem? Časopis propustil zbývající redaktory a v USA opustí stánky
National Geographic | zdroj: Profimedia

Slavný měsíčník s legendárními žlutými okraji National Geographic propustil zbývající redaktory a příští rok stáhne v rámci digitalizace prodej tištěných čísel na novinových stáncích v USA, i když zůstává jedním z nejčtenějších tištěných časopisů v zemi.

Magazín se sídlem ve Washingtonu National Geographic zkoumá tajemství přírody a vědy již 135 let a na americkém trhu zůstává navzdory éře online médií jedním z nejčtenějších tištěných časopisů.

Měsíčník začal prosperovat právě v době digitalizace a pověstným se stal díky propracovaným, komplexním článkům a reportážím s bombastickými fotografiemi. Často se jednalo o výsledek několikaměsíčních rešerší a dalších prací autorů a fotografů v terénu, připomíná deník The Washington Post. Právě na tyto pohádkové reportáže, které provázely čtenáře vzrušujícími zákoutími nejen naší planety, už nezbylo tolik peněz.

National Geographic oznámil, že propustil devatenáct zbývajících redaktorů, podle nichž navíc zredukoval smlouvy, díky kterým mohli fotografové v terénu pořizovat pro reportáže své ikonické snímky. V rámci snižování nákladů kromě toho National Geographic příští rok kompletně stáhne prodej svých tištěných čísel ze stánků ve Spojených státech. Články přitom nyní budou tvořit hlavně externisté, uvedl v prohlášení časopis.

Začalo to již před lety

„Personální změny neovlivní schopnost vykonávat naši práci, ale spíše nám poskytnou větší flexibilitu při vytváření různých příběhů a setkávání s našimi čtenáři na mnoha platformách,“ cituje list The Guardian mluvčího National Geographic Chrise Alberta. Ten také ujistil, že kvalita obsahu zůstane stejná.

Časopis původně založila nadace složená ze 33 akademiků, vědců a dobrodruhů National Geographic Society. Do 30. let dosáhl magazín jednoho milionu předplatitelů. Nakonec se však začala společnost přizpůsobovat době a magazín časem doplnila televizní síť National Geographic Wild s dokumenty o říši zvířat kvalitou srovnatelnými s obsahem tištěných čísel.

V roce 2015 získal většinový podíl časopisu za 725 milionů dolarů gigant 21st Century Fox. O čtyři roky později odkoupil mediální skupinu Disney za 71 miliard dolarů. Prostor pro tištěný časopis se nadále zmenšoval.

Od dohody s 21st Century Fox proběhla v National Geographic celkem čtyři kola propouštění, v posledních devíti měsících došlo ke dvěma. Loni v září propustil Disney šest hlavních redaktorů National Geographic v rámci reorganizace redakční činnosti.

V dobách své největší slávy v 80. letech minulého století měl National Geographic jen v USA zhruba 12 milionů předplatitelů, loni jich bylo už jenom 1,8 milionu. Zprávy o propouštění přicházejí v době, kdy podobné kroky učinila i další americká média.

Zdroje: