Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

'Vypadáte lahodně' je lichotka, říká Zeman k 'harašícímu' Chládkovi

'Vypadáte lahodně' je lichotka, říká Zeman k 'harašícímu' Chládkovi
Prezident Miloš Zeman s pivem | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman plánuje letos znovu navštívit Čínu a u nás přijme izraelského prezidenta Rivlina. Na návštěvu pozval také nového polského prezidenta Andrzeje Dudu. Další podrobnosti o Zemanově programu nebo o tom, co říká na "sexuální harašení" odvolaného ministra školství Marcela Chládka se dozvíte v rozhovoru. 

Pane prezidente, na webových stránkách Hradu jste zveřejnili dokumenty týkající se minulosti těch kandidátů na profesory, které jste odmítl jmenovat. Co ty informace podle vás o těch akademicích vypovídají?

Mimochodem Jan Eichler, jak jsem četl v monitoru, prohlásil, že už nebude o profesuru po zveřejnění těchto materiálů usilovat. A o čem ty informace svědčí? O určitém morálním selhání a to nejenom v případě dvou lidí, kteří se nějakým způsobem zapletli s represivními složkami minulého režimu, ale i o panu Fajtovi, který si de facto řekl o úplatek v podobě sponzorského daru Komerční banky, ale ta mu to odmítla dát.

Takže myslím si, že samozřejmě prezident nikdy nemá právo, tím méně povinnost posuzovat odbornou způsobilost uchazečů, protože tomu prostě nerozumí, ale pokud se shodneme na tom, že existují i mimoodborná kritéria, tak tam je naopak role prezident uvést konkrétní důvody, proč tato kritéria uplatnil.

Mimochodem teď budu jmenovat tři vysokoškolské profesory z Univerzity obrany a pan rektor univerzity mi poslal dopis, kde se zaručuje za morální integritu těchto kandidátů. Jsem velmi rád, že to učinil.

Premiér Sobotka odvolává ministra školství Marcela Chládka na základě článku v MF Dnes, kterou vlastní ministr financí Babiš. Přitom prý premiér o údajně nevhodném Chládkově chování k podřízeným věděl už dávno a odvolání přišlo až nyní, a to okamžitě v reakci na článek.

Mě jako prezidenta na chování ministra školství nikdo neupozorňoval v tomto smyslu. Já sám některé věci považuji spíše za problém sexuálního harašení a nedomnívám se, že říkat někomu, že vypadá lahodně, je urážka. Spíše bych to klasifikoval jako lichotku.

Jak se nedávno dostalo na veřejnost, Rusko zařadilo na sankční seznam těch, kteří nesmí do země, i čtyři české politiky, Karla Schwarzenberga, Marka Ženíška, Štefana Füleho a Jaromíra Štětinu. Proč myslíte, že tam byli zařazeni právě tito lidé? Považujete ten zákaz za přehnaný, anebo jde o přirozenou reakci Ruské federace?

Sankční seznam byl vytvořen jednak odděleně Spojenými státy a Evropskou unií a ten seznam se poněkud liší. A pokud jde o ruskou protireakci, tak samozřejmě na sankce odpovídáte sankcemi a nemůžete očekávat nic jiného. Já sám tyto sankční seznamy považuji za hloupost z obou stran, protože lidé spolu mají mluvit, když se vzájemně izolují a nemluví spolu, krize se tím spíše zhoršuje, než aby se zlepšovala.

Bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková o vás prohlásila, že jste zjistil, že v USA vám pšenka nepokvete, tak chcete udělat kariéru u Putina, a proto jste vy sám tím největším bezpečnostním rizikem a pátou kolonou u nás. Co na to říkáte?

Ve Spojených státech mi asi před měsícem ve Washingtonu ve stoje tleskalo šestnáct tisíc Američanů. Přeji paní Džamile Stehlíkové, aby ji ve Spojených státech tleskalo alespoň šestnáct Američanů.

Pane prezidente, už víte, kdy spolu s první dámou povečeříte s výhercem prvním ceny z vašeho hradního reprezentačního plesu?

Ano, už to mám v programu. Bude to ve čtvrtek 11. června v 17 hodin.

Poměrně dlouho jste nenavštívil Poslaneckou sněmovnu. Chystáte se tam v dohledné době?

Dohodl jsem se s Janem Hamáčkem, že navštívím Poslaneckou sněmovnu, až bude první čtení zákona o prokázání původu příjmů a majetku a to nikoli proto, abych tento zákon vetoval, ale proto, abych ho naopak podpořil.

Co říkáte na to, že gruzínský exprezident Michail Saakašvili, který ve své zemi čelí trestnímu stíhání, získal ukrajinské občanství a byl jmenován gubernátorem Oděské oblasti?

Slyšel jsem, že v Oděse se prodává sbírka speciálních kravat, které jsou zvláště vhodné pro žvýkání (smích). (Saakašvili coby ještě prezident Gruzie během konfliktu s Ruskem v přímém televizním přenosu začal žvýkat vlastní kravatu, nevěděl totiž, že kamery už běží – pozn. red.)

Nedávno jste gratuloval nově zvolenému polskému prezidentovi. Plánujete Andrzeje Dudu pozvat na návštěvu České republiky?

Já už jsem ho pozval a předpokládám, že každý nově zvolený prezident, stejně jako jsem to učinil já ve své době, navštíví nejdříve sousední země. Takže věřím, že pana prezidenta Dudu co nejdříve v České republice uvítáme.

A pokud jde o politické názory, které Andrzej Duda reprezentuje, očekáváte nějakou výraznou změnu v rámci EU, co se týče pohledu na Ukrajinu či Rusko?

Samozřejmě mimo jiné budu o těchto tématech s panem prezidentem Dudou mluvit a těžko, když neznám jeho stanoviska a reakce, mohu anticipovat, jaké důsledky to bude mít na Evropskou unii nebo ukrajinskou krizi. Ale rád se vyjádřím například na tiskové konferenci po těchto jednáních.

V srpnu minulého roku jste pozval do Česka tehdy nově zvoleného izraelského prezidenta Re'uvena Rivlina. Je už znám termín, kdy do Prahy zavítá?

Ano, dojednává se teď diplomatickými kanály konkrétní termín návštěvy izraelského prezidenta a je důvod předpokládat, že to bude ještě v tomto roce.

Během návštěvy Karlovarského kraje jste se podíval do nejzadluženější obce Prameny, kde jste slíbil pozvat si na Hrad ruské investory, kteří by měli zájem pokračovat v projektu stáčírny. Je už v tomto směru něco nového?

Už máme jejich telefony a jména a teď se jedná o konkrétním termínu přijetí na Hradě. Dokonce si nejsem jist, zda už ten termín není dohodnut.

Pane prezidente, i teď při své poslední cestě po Jihočeském kraji jste opakovaně v různých souvislostech hovořil o Číně, čínských investicích a podobně. Není ve hře nějaká vaše další cesta do Čínské lidové republiky?

Není to vyloučeno. V úvahu přichází podzim tohoto roku, uvidíme, jak bude vypadat celkový program. Mimochodem, příliv čínských investic do České republiky pokračuje, Číňané nedávno koupili termální lázně Pasohlávky za dvě miliardy korun.

vice-parlamentni-listy zdroj: Parlamentnilisty.cz

Zdroje: