Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Koněvova socha se přestěhuje, nahradí ji památník osvobození Prahy

Koněvova socha se přestěhuje, nahradí ji památník osvobození Prahy
Socha maršála Koněva vzbudila vlnu emocí | zdroj: Profimedia

Zastupitelé Prahy 6 ve čtvrtek schválili usnesení o nahrazení pomníku ruského maršála Ivana Koněva památníkem osvobození Prahy na konci druhé světové války. Na jeho návrh radnice vypíše otevřenou soutěž. 

"Usnesení, které bylo před chvilkou přijato, pověřuje radu, respektive místostarostu Jana Lacinu, aby vypsala veřejnou výtvarnou soutěž na památník osvobození Prahy na konci druhé světové války na místo sochy maršála Koněva," oznámil starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09). Kolář uvedl, že další místostarosta Jakub Stárek byl pověřen vyhlášením soutěže o návrh úprav prostoru na náměstí Interbrigády. 

Kolář také uvedl, že rada má od zastupitelstva pověření nalézt důstojné umístění sochy maršála Koněva. Rada se má také postarat o převoz sochy. 

Návrh zastupitelům předložila koalice TOP 09, KDU-ČSL, ODS a STAN. 

Zastupitelé jednali o dalším osudu kontroverzní sochy čtyři hodiny. U řečnického pultu se vystřídali poslanci, občané i zastupitelé jednotlivých politických klubů. 

Při začátku jednání došlo k demonstraci zastánců odkazu ruského maršála. Žádali odvolání starosty Koláře. Před radnici dorazily desítky lidí. Radnice kvůli tomu omezila provoz úřadu a zvýšila bezpečnostní opatření v budově. 

Kolem Koněvova pomníku panuje dlouhodobě kontroverze. Pomník se stává často terčem vandalů. Naposledy v noci na 22. srpna neznámý pachatel polil sochu barvou a popsal. Později nechala radnice sochu zakrýt, plachta však byla opakovaně stržena. 

Zdroje: