Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Všichni do Schengenu? Rumuni a Bulhaři už jsou podle expertů připraveni

Všichni do Schengenu? Rumuni a Bulhaři už jsou podle expertů připraveni
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

České předsednictví v Radě Evropské unie bude rychle pracovat na posunu v otázce přijetí Rumunska a Bulharska do Schengenského prostoru poté, co nová monitorovací mise potvrdila připravenost obou zemí na vstup do zóny volného pohybu. Uvedla to dnes Evropská komise, podle níž po návštěvě expertů nelze ospravedlnit další průtahy.

Unijní exekutiva už od roku 2011 zastává pozici, že Rumunsko a Bulharsko splňují podmínky pro vstup do Schengenu. Po rozšíření zóny bez hraničních kontrol o další dvě země roky volá také Evropský parlament, členské státy EU se ale zatím ve věci neshodly.

Dvojice kandidátů tento měsíc přijala na svém území experty z komise i unijních zemí ve snaze rozptýlit zbývající obavy. Podle EK tato mise potvrdila, že Rumunsko a Bulharsko jsou „více než připravené“ k přijetí do Schengenského prostoru.

„Výsledky jsou naprosto pozitivní a nebyl identifikován jediný problém, který by ospravedlňoval jakýkoli další odklad,“ uvedla mluvčí unijní exekutivy. „Všechny členské státy uznaly obrovské úspěchy Bulharska a Rumunska v jejich pokračujícím silném uplatňování schengenských pravidel a české předsednictví teď tuto záležitost rychle posune kupředu,“ dodala.

Rozšíření Schengenu vyžaduje jednomyslnou shodu členských států, jediná země tudíž může přijetí nového člena zablokovat. Česko vstup Bulharska a Rumunska podporuje a ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek nedávno v Evropském parlamentu uvedl, že předsednictví usiluje o to, aby definitivní rozhodnutí přišlo v prosinci.

Zdroje: