Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Skoro zataženo

Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze

Vrchní senior varuje Drábka: Tisíce důchodců spadnou do hmotné nouze
zdroj: Mediafax

Česko přestane dorovnávat důchody lidem, kteří pracovali v době Československa na Slovensku a dnes kvůli tomu dostávají nižší penzi. Rozhodlo o tom ministerstvo práce.

Reagovalo tak na stanovisko Soudního dvora EU, podle něhož by se pak ale měly doplácet i penze lidem z ostatních států sedmadvacítky, jinak by je ČR diskriminovala. Informovala v pondělí mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová. Podle předsedy Rady seniorů Zdeňka Pernese jde však o diskriminaci lidí, kteří doplatí nyní na to, že se rozpadlo Československo. Podle mluvčí ministerstva však brzy bude navržen i zákon, který by doplácení vyloučil.

"Jednoznačně s tím nemůžeme souhlasit. Jde zhruba o dva a půl tisíce důchodců, kteří na Slovensku pracovali v době Československa. Jelikož jsou na Slovensku průměrné důchody zhruba o dva tisíce nižší než u nás, bylo jim to kompenzováno. Tímto rozhodnutím se tak dostanou velmi pravděpodobně pod hranici sociální potřebnosti. Stát jim tedy bude muset podle všeho vyplácet sociální dávky," sdělil ParlamentnímListům.cz předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Upozornil dále na to, že již dříve se často na jejich organizaci i úřady pokoušeli obracet také lidé, kteří pracovali dříve v jiných zemích - například na současné Ukrajině (dřívejší SSSR), Polsku i jinde. "Těm všem se důchody nedorovnávali. Proto možná vznikaly i obavy z toho, aby se nakonec i tito lidé nedomohli svých nároků, což by stát ještě více finančně zatížilo," upozornil Pernes.

Celý článek na ParlamentniListy.cz