Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky

Pane Kalousku, tohle není vtip: Paroubek se rve za živnostníky
zdroj: Mediafax

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s dalším nápadem. Kromě toho, že podporuje zvýšení DPH a nebyl by ani úplně proti znovuzavedení progresivního zdanění, chce nyní snížit i výdajové paušály u OSVČ, což by znamenalo další zvýšení daní. To se však nelíbí mnoha jeho koaličním, ale i opozičním kolegům.

Podle HN usoudilo ministerstvo financí, že osoby samostatně výdělečně činné platí státu příliš malé daně. Rozdíl mezi tím, co zaplatili na daních, a co jim stát vrátil, mají být za první půl rok 1,2 miliardy v minusu, i když lze očekávat, že se během roku tato čísla dostanou do plusu. Před čtyřmi měsíci Kalousek však ještě sliboval, že daňové paušály snižovat nebude.

Sliby, chyby

„Informace o chystaném zvýšení odvodové zátěže živnostníků jsou zcela nepravdivé a já ujišťuji, že vláda naplní své programové prohlášení, kde se zavázala nezvýšit odvodovou zátěž živnostníků," prohlásil Kalousek letos v únoru.

Proti se nestaví jen ministr průmyslu Martin Kocourek z ODS a prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák či šéf Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda, ale i poslanci několika stran. „Kalousek rád provokuje. Vždy, všude a všechny," reagoval stručně pro ParlamentníListy.cz místopředseda Rozpočtového výboru Michal Doktor z ODS.

Celý článek na ParlamentniListy.cz