Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Komentář: Volební šílení aneb Odvolit a zalézt do nory

Komentář: Volební šílení aneb Odvolit a zalézt do nory
Ze sporu kolem těžby lithia se stala typická předvolební kauza. | zdroj: Profimedia

Týden před volbami byl ve znamení účelových exhibicí a bizarních nápadů. Politici hýřili aktivitou a mohli se přetrhnout. Řada apelů byla cílená na prvovoliče, aby přišli k volbám. 

Poslední dny před volbami vždycky bývají trochu bláznivé. Nezbývá, než se s tím smířit a těšit se, až bude po všem. K volbám podobné třeštění patří. Politici se podbízejí voličům, útočí na své konkurenty, účelově podnikají nejrůznější kroky, o kterých se domnívají, že jim zajistí voličské hlasy, a vymýšlejí kdejaké hlouposti na přilákání pozornosti. 

Sociální demokracie tak o víkendu pochodovala za vyšší mzdy. Jako předvolební happening proč ne. Akce ovšem působila jako demonstrace či protestní průvod Prahou, a to si pak člověk snadno začne lámat hlavu nad tím, proti komu premiér a ministři a ministryně za ČSSD vlastně demonstrovali. Proti zaměstnavatelům? Koaličním partnerům?

Samozřejmě dá se na to dívat i tak, že šlo o členy končící vlády a že v příští už třeba nebudou, takže se připravují na svoji opoziční roli, která je po volbách dost možná čeká.

Ve srovnání s divadlem v podobě mimořádné schůze poslanecké sněmovny k těžbě lithia byl ale protestní pochod představitelů výkonné moci pouhá maličkost. Takové jednání dolní komory parlamentu krátce před volbami už z principu nemohlo být ničím jiným než absurdní předvolební exhibicí. Odpovědnost za ni nese především hnutí ANO, které celou kauzu vytvořilo, stále si mele svou a vůbec nereaguje na argumenty odborníků či ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka.

Kdy jindy než před volbami

Andrej Babiš se rozhodl za každou cenu z těžby lithia udělat druhé OKD a bez ohledu na realitu křičí, že podepsání memoranda o jeho těžbě je krádež za bílého dne. Už jen z toho, že představitelé hnutí ANO se o lithium nezajímali v době prodlužování licencí na průzkum ložisek, ale spustili povyk až teď, je zjevné, že nejde o nic jiného než o předvolební taškařici. 

Podobně si počíná volební lídr sociální demokracie Lubomír Zaorálek, když přišel s tím, že příští týden v pondělí bude na jednání vlády požadovat odvolání šéfa Generálního finančního ředitelství Martina Janečka a náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové.

Zaorálek také uvedl, že se obrátí na nejvyššího státního zástupce a policejního prezidenta, aby prošetřil všechna vážná podezření ohledně zneužívání zajišťovacích příkazů k likvidaci konkurence, které se podle něj ve velkém rozjely za ministra financí Andreje Babiše. Zkrátka před volbami aktivita politiků nezná mezí. Co se nestihlo za několik let, zvládnou během jednoho týdne.

TOP 09 se pro změnu dala na novinařinu a Dominik Feri kandidující za ni z posledního místa v Praze zase na hudební dráhu. Kalouskova partaj obalila deník Metro dvoustránkou s vymyšlenými zprávami o tom, co nám po příštích volbách hrozí. Vydání tiskoviny tak dominovaly titulky "Prezidentská milost pro premiéra ČR Andreje Babiše" či "Koaliční jednání ANO a Pirátů skončila úspěšně". Není nad to, v době, kdy mnoho lidí čte jen nadpisy, čtenáře trochu zmást a zamotat jim hlavu.

Skolit první štěrbinu

Teplický radní pak nahrál předvolební song, ve kterém zpívá o panicovi a štěrbině: "Seš mladej a žij svůj českej sen, škola, kámoši, párty, přes Tinder ven, jedeš lolko, Youtube, možností je moc, buď Prostřeno nebo kalit celou noc," popisuje Feri svou generaci a pokračuje: "Na zdi vyskočí ti 20. říjen, říkáš si wtf, co znamená volební den, vím, že zní to nudně, ale novinu mám, panic může skolit svoji první štěrbinu tam."

zdroj: YouTube.com

Feri není jediný, kdo srovnává první volby a první sex. V klipu Tvoje poprvé, který má rovněž za cíl přilákat mladé k volbám, tak učinila celá řada osobností od zpěváka Tomáše Kluse a Adama Mišíka až po dokumentaristu Janka Rubeše a modelku Natálii Kotkovou. Možná, že mladí lidé se opravdu podobnými videi nechají přesvědčit a k volbám dorazí, otázka je, co si od toho slibovat.

zdroj: YouTube.com

Tomáš Klus v rozhovoru na DVTV varoval, že tyto volby jsou velkým milníkem toho, co se bude dít s naší zemí, a když k nim lidé, a to nejenom prvovoliči, nepřijdou, "tak jenom ukážou to, že nás ta politika opravdu nezajímá a že to, že hnije, je skutečně jenom naše vina, protože hnije vždycky to, čemu nedáváme pozornost."

Zahnívající politika

Problém je, že stejně jako politici třeštěním v posledním týdnu před volbami nemohou dohnat to, co zanedbali za několik let, nemohou ani voliči svou volbou jednou za čtyři roky napravit to, že se o politiku a veřejné dění celé volební období nestarali.

V tom, že politika zahnívá, má Tomáš Klus možná i pravdu, ale rozhodně se to nezmění jedním hlasováním. Vyhlídky, které z toho pro nás plynou, jsou celkem pochmurné. Předvolební bláznění je kolorit, ve výsledku ovšem nikam nevede. Jedinou cestou je namáhavá každodenní péče o politiku, veřejné dění a svět kolem nás, a to ze strany politiků i občanů.

Volby jsou svátkem demokracie, důležitější je však to, co se děje mezi jednotlivými svátečními dny. Právě na tom nejvíc záleží. Může nás těšit, že už brzy se volební místnosti otevřenou a celé to šílení skončí. Bohužel hned s vyhlášením volebních výsledků se rozjede nový blázinec. Volby dost možná způsobí politické zemětřesení, které nejenom vzbudí mediální pozdvižení, ale navíc spustí bouřlivé pohyby na politické scéně.

Rozeběhne se vyjednávání o nové vládě. V některých stranách možná zazní volání po změně vedení. Zkrátka žádný klid nenastane. Přesto veřejnost a občané do dalších voleb ustoupí do pozadí. A v tom je ta chyba. Co kdyby místo toho vstupovali do politických stran a hnutí? Možná by pak politika hnila méně.

Zdroje:
Vlastní