Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Volby vyhrála koalice Spolu, s PirSTAN mají většinu, KSČM a ČSSD pod 5 procent

Aktualizováno: Volby vyhrála koalice Spolu, s PirSTAN mají většinu, KSČM a ČSSD pod 5 procent
Sněmovní volby vyhrála koalice Spolu, která v posledních momentech přeskočila hnutí ANO | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

 Koalice Spolu, která zahrnuje ODS, lidovce a TOP 09, a koalice Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) dnes podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu.

(AKTUALIZOVÁNO, 22:35) Koalice požádaly prezidenta Miloše Zemana, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu jednáním o sestavení kabinetu. Koalice současně budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala.

Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Jejich lídři se dnes večer sešli a po necelé hodině prezentovali společné memorandum. „Strany deklarují vůli vytvořit společně vládu a žádají prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takové vlády,“ řekl Fiala. V nejbližších dnech budou obě koalice jednat o programu a budoucím uspořádání, konkrétní harmonogram by měly vytvořit příští týden.

„Co se týče dalšího postupu, budeme se nejdřív bavit o programových věcech, abychom se podívali na to, na čem jsme se připraveni shodnout,“ řekl Fiala. Diskuse podle něj bude i o uspořádání Sněmovny. „Ale postupujme krok za krokem, důležité je, že jsme se dokázali dohodnout na tomto memorandu a jasně jsme ukázali veřejnosti, že to, co jsme slibovali, také děláme,“ doplnil.

Fiala se v pondělí obrátí na Zemana s žádostí o setkání. Prezident v minulosti opakovaně uvedl, že kabinet bude podle jeho pověření sestavovat lídr nejsilnějšího poslaneckého klubu, kterým bude ANO současného premiéra Andreje Babiše. „Prezident má právo pověřit sestavením vlády, koho uzná za vhodné. Ale podstatné je, že v ČR se musí vláda opírat o většinu v Poslanecké sněmovně,“ řekl Fiala.

Předpokládá, že všichni budou dodržovat ústavu, ústavní zvyklosti a vůli voličů, doplnil. „A že dospějeme brzy k tomu, že ti, kdo mají většinu a vůli vytvořit vládu, ji budou moci vytvořit,“ řekl Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš ocenil, že opoziční koalice si stojí za tím, co před volbami slibovaly. „Memorandum je první krok na cestě dát této zemi budoucnost a sestavit demokratickou vládu,“ uvedl. Šéf Starostů a nezávislých Vít Rakušan pogratuloval Spolu k velkému výkonu. Označil za důležité, že hnutí ANO je poraženo nejen součtem mandátů opozičních koalic, ale i jednou z koalic v celkových výsledcích.

(AKTUALIZOVÁNO, 20:15) Volební vítězství slaví koalice Spolu, kterou tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Vládní hnutí ANO skončilo těsně druhé, koalice Pirátů se STAN třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie (SPD). Další strany se do Sněmovny nedostanou. Koalice dají ve Sněmovně většinu. Pod pěti procenty zůstaly dosavadní partneři ANO, tedy vládní ČSSD a KSČM, která menšinovou vládu podporovala. Předseda ČSSD Jan Hamáček už oznámil, že rezignuje. Volební účast se pohybuje kolem 65,5 procenta, v minulých sněmovních volbách dosáhla 60,84 procenta.

Koalice Pirátů a STAN by měla ještě dnes večer začít vyjednávat s koalicí Spolu o možnosti sestavit budoucí vládu, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala oznámil jednání s koalicí Pirátů a Starostů do 24 hodin. Výsledky voleb jsou podle něj jednoznačné. Prezident Miloš Zeman podle něj většinu nemůže ignorovat. Případná nová vláda koalice Spolu a dvojkoalice Pirátů a STAN bude podle jihočeského hejtmana a šéfa Asociace krajů Martina Kuby (ODS) vyžadovat velké kompromisy. Bude muset řešit zadluženost země, problémy v automobilovém průmyslu s chybějícími čipy i rostoucí ceny elektřiny. Sněmovní volby podle něj byly referendem, zda má dál vládnout Andrej Babiš (ANO). Předseda STAN Vít Rakušan podle dosavadních výsledků získal více preferenčních hlasů než Babiš.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) dnes novinářům řekl, že by přivítal, kdyby vládu sestavilo jeho hnutí s koalicí Spolu. Právo sestavit vládu by podle něj měla dostat vítězná strana, i když budou mít koalice Spolu a Pirátů se Starosty ve Sněmovně dohromady většinu hlasů. O povolebním uspořádání bude ANO podle vicepremiéra Karla Havlíčka chtít jednat s jednotlivými stranami. Těsná většina koalic nemá příliš velkou perspektivu, uvedl Havlíček. Podle Vondráka se ještě dnes pravděpodobně sejde výbor hnutí, který sestaví povolební vyjednávací tým. Podle Havlíčka bude povolební vývoj záviset také na prezidentov, který avizoval, že dá možnost sestavit vládu předsedovi vítězné strany, nikoli koalice.

Do Sněmovny se poprvé za dobu samostatné ČR nedostane ČSSD. Podle propočtů ČTK získala 4,68 procenta hlasů. V roce 2017 měla 7,27 procenta a 15 mandátů. Nyní má její klub 14 poslanců, když Jaroslav Foldyna loni přešel do SPD. Kvůli volebnímu výsledku rezignuje Hamáček na funkci předsedy strany. Složit účty a skončit chce na jednání předsednictva strany, které svolalo vedení na 25. října, řekl Hamáček novinářům v pražském Lidovém domě, kde má vládní strana svůj volební štáb. ČSSD popřál, aby chytla druhý dech a za čtyři roky se do Sněmovny vrátila.

Komunisté se nedostanou do Sněmovny poprvé od vzniku strany v roce 1921. Podle propočtů ČTK získali 3,68 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Hnutí SPD udrželo ve volbách své pozice, i když mu mezi vlasteneckými stranami stoupla konkurence, ocenil při hodnocení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny předseda SPD Tomio Okamura. Povolební jednání budou podle něj dlouhá, SPD je na ně připravena, řekl novinářům ve volebním štábu SPD v pražském hotelu Duo.

Volební účast se pohybuje kolem 65,5 procenta, v parlamentních volbách byla vyšší naposledy v roce 1998, tehdy přišlo volit 74 procenta voličů. Ve sněmovních volbách před čtyřmi roky odevzdalo hlas téměř 61 procent oprávněných voličů. Bylo to více než v roce 2013, ale zároveň třetí nejnižší účast od vzniku České republiky. Nejmenší byl zájem o sněmovní volby v roce 2002, kdy k urnám přišlo 58 procent voličů. Naopak zatím nejvyšší volební účast byla hned v prvních sněmovních volbách po vzniku ČR, poslance si v roce 1996 přišlo vybrat více než 76 procent voličů.

Pokud prezident Miloš Zeman pověří Babiše sestavením vlády, i když demokratické strany získají ve Sněmovně většinu, bude podle představitelů Milionu chvilek čas k nějaké akci. V rozhovoru s ČTK to řekl před sečtením výsledků voleb předseda spolku Benjamin Roll. Zatím neví, jestli půjde o demonstrace. Milion chvilek na svých shromážděních v posledních čtyřech letech vyzýval strany demokratické opozice ke spolupráci. Na pražské Letné jeho požadavky podpořilo kolem 250 000 lidí.

Policie při volbách zjistila desítky porušení protiepidemických opatření a má zatím dvě oznámení o možném kupčení s hlasy, ze Slaného a Ostravska. V Brně se zabývala anonymním ohlášením bomby ve volební místnosti, které se nepotvrdilo. Vyplývá to z vyjádření policie na twitteru a středočeské krajské policejní mluvčí.

(AKTUALIZOVÁNO, 17:55) Volby do Sněmovny podle predikce televize CNN Prima News a serveru iROZHLAS.cz vyhraje koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) těsně před hnutím ANO. Z jejich výpočtů po sečtení čtyř pětin odevzdaných voličských lístků vyplynulo, že Spolu bude mít 27,5 procenta hlasů a ANO 27,4 procenta. Po sečtení asi pětiny hlasů ukazovaly predikce ještě na těsné vítězství ANO přes Spolu. Do dolní parlamentní komory se s nimi dostane ještě koalice Pirátů se STAN a hnutí SPD. Dosud vládní ČSSD je v uvedených odhadech výsledků voleb pod pěti procenty nutnými pro vstup do Sněmovny. Komunisté budou mít podle predikcí kolem čtyř procent hlasů.

Komunisti se poprvé od vzniku strany v roce 1921 nedostanou do Sněmovny. Podle propočtů ČTK získali 3,68 procenta. V roce 2017 měli 7,76 procenta a 15 mandátů. Poslední průzkum agentury Median jim předpověděl zisk 4,4 procenta. KSČM, která letos slavila 100. výročí, zatím ve Sněmovně nechyběla, doposud byla vždy v opozici. Podporovala ale poslední menšinovou vládu ANO a ČSSD.

Uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci se podle propočtu ČTK nedostalo do Sněmovny, získalo 2,76 procenta. Samotná Trikolóra, která vznikla před dvěma lety, má nyní tři poslance. Před volbami se dohodla se Svobodnými a Soukromníky na společné kandidatuře jako jedna volební strana. K postupu do Sněmovny by jí tak stačilo získat minimálně pět procent hlasů, zatímco tříčlenná koalice musí obdržet nejméně 11 procent.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:40) Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení tří čtvrtin okrsků hnutí ANO s 28,90 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 25,66 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN s 14,42 procenta. Do Sněmovny by se dostala čtyři uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 4,86 procenta, a do Sněmovny by tak nepronikla.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,31 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají kromě ČSSD i Přísaha s 4,78 procenta a KSČM se 3,91 procenta.

Minulé sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem na dalších osm stran. Dostalo 29,64 procenta hlasů. Druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta a čtvrtá SPD 10,64 procenta hlasů. KSČM měla 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů, TOP 09 měla 5,31 procenta hlasů a STAN 5,18 procenta.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 60,84 procenta.

(AKTUALIZOVÁNO, 16:10) Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení poloviny okrsků hnutí ANO s 29,75 procenta hlasů před koalicí Spolu, která měla 24,53 procenta. Třetí byla koalice Pirátů a STAN se 13,88 procenta. Do Sněmovny by se dostala čtyři uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 4,99 procenta, a do Sněmovny by se tak nedostala.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,68 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají ČSSD s 4,99 procenta, Přísaha s 4,81 procenta a KSČM s 4,16 procenta.

Minulé sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem na dalších osm stran. Dostalo 29,64 procenta hlasů. Druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta a čtvrtá SPD 10,64 procenta hlasů. KSČM měla 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů, TOP 09 měla 5,31 procenta hlasů a STAN 5,18 procenta.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 60,84 procenta.

(původní zpráva, 15:50) Ve sněmovních volbách vítězilo po sečtení třetiny okrsků ANO se 30,09 procenta hlasů před Spolu, které mělo 24,02 procenta. Třetí byli PirSTAN se 13,55 procenta. Do Sněmovny by se dostalo pět uskupení, vyplývá z výsledků na webu volby.cz. Vládní ČSSD má průběžně 5,08 procenta, a do Sněmovny by se tak dostala.

Hnutí SPD mělo na čtvrtém místě 10,84 procenta. Pod pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do Sněmovny zůstávají Přísaha s 4,86 procenta a KSČM s 4,31 procenta.

Minulé sněmovní volby vyhrálo hnutí ANO s velkým náskokem na dalších osm stran. Dostalo 29,64 procenta hlasů. Druhá ODS měla 11,32 procenta, třetí Piráti 10,79 procenta a čtvrtá SPD 10,64 procenta hlasů. KSČM měla 7,76 procenta, ČSSD 7,27 procenta. KDU-ČSL obdržela 5,8 procenta hlasů, TOP 09 měla 5,31 procenta hlasů a STAN 5,18 procenta.

Volební účast dosáhla v minulých sněmovních volbách 60,84 procenta.

Zdroje: