Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Vlna pozitivní evoluce proběhla v Pardubicích. Diskuse zvedala Janečka a Hanáka z křesel

Vlna pozitivní evoluce proběhla v Pardubicích. Diskuse zvedala Janečka a Hanáka z křesel
Karel Janeček v Pardubicích | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí desátou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byly ve středu 14. listopadu 2012 Pardubice. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala v Sukově síni Domu hudby.

Moderátor Petr Horký vítá na 400 návštěvníků, kteří přišli i přesto, že se právě hraje v Pardubicích hokej. Karel Janeček, potěšen návštěvníkem v tričku Nadačního fondu proti korupci, vysvětluje, že na vzniku tohoto fondu má lví podíl bývalý pražský primátor Pavel Bém. Herec Tomáš Hanák prozrazuje, jak došlo k tomu, že se před šesti lety stal zastupitelem obce Nižbor a jak je to v Nižboru s „prvobytně-pospolnou korupcí“ (Hanákovo pejorativní označení pro sousedskou výpomoc). Spoluzakladatel Pozitivní evoluce Ctirad Hemelík říká, že ho baví hledat, kolik je v naší zemi pozitivních lidí (Pozitivní evoluci podporuje už 50 000 lidí). Podnikatelka, odbornice na aromaterapii a finalistka soutěže Živnostník roku 2012 Hanna Maria Tomášková prozrazuje, že zřejmě provoní moskevské metro.

Pán z publika: Není burza, na které obchodujete, pane Janečku, nástrojem zlojedů globálního charakteru? Karel Janeček: Existují-li peníze, musí existovat i burzy, my obchodujeme na derivátových burzách a jsme tam tvůrci trhu, umožňujeme tedy burzám, aby existovaly. Obchodujeme naprosto transparentně, a tím vlastně působíme proti finanční krizi.

Na dotaz ze sálu Karel Janeček přibližuje svůj návrh změny volebního zákona. Tvrdí, že když budou strany pod tlakem, budou nuceny tuto změnu odhlasovat. Petr Horký: Když jsem to slyšel poprvé, trochu jsem pochyboval, jestli to může fungovat. Teď už to ale vidím jinak, vezměte si změnu volby prezidenta. Nebylo třeba podepisovat petice nebo dělat referendum, stačilo, aby politici četli výsledky výzkumů, a nakonec na tu změnu přistoupili. Nebo si přečtěte poslední Respekt, tam dostali čtyři bývalí premiéři otázku, proč máme tak špatnou vládu, a tři z nich odpověděli, že je to špatným volebním systémem. Jde tedy o to vyjádřit svůj názor a nenechat ho zapadnout, přináší to plody.

Hlas z pódia: Obdivuju vás, pane Janečku, že dokážete naplnit sály, ve vašem návrhu změny volebního zákona jsem ale nenašel slovo odvolatelnost. Karel Janeček: Odvolatelnost není důležitá. Pán z publika: Jaký je kořen vaší motivace, pane Janečku? Karel Janeček: Pokud chcete maximalizovat svoje štěstí, dělejte to, co má význam pro celek. Tohle jsem pochopil.

Hanna Maria Tomášková: Cítím na lidech, že naše sebevědomí je nízko. V lidech je neskutečný strach, jestli budou mít na to či ono. Psychika dětí je v hrozném stavu, děti trpí neláskou. Sama se cítím v České republice utloukávaná, proto potřebuji občas odjet za hranice. Změna je nutná.

Tomáš Hanák: Můj dojem z téhle diskuse? Jsem rád, že apatie a cynismus nevítězí. 21: 18 - Petr Horký děkuje všem přítomným a končí kultivovanou diskusi. Třičtvrtěminutový potlesk vstoje.

Suma sumárum: spontánní reakce lidí, volání po změně visící ve vzduchu, místy rozohněná výměna názorů. Tomáš Hanák a Karel Janeček někdy vstávali z křesel a debatovali vestoje. Atmosféra v sále nakloněná Pozitivní evoluci.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz