Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Vládo, nepomáhej eurozóně. Doplatíme na to, varují experti

Vládo, nepomáhej eurozóně. Doplatíme na to, varují experti
zdroj: Mediafax

Vláda Petra Nečase přerušila jednání v důvěrném režimu, při němž měla rozhodnout, zda se Česko bude podílet na chystaném plánu, jak zachránit některé země eurozóny. Oslovení ekonomové by to však kabinetu většinou nedoporučují.

Už na říjnovém summitu Evropské unie se řešilo, jakým způsobem nahradit současný fond, z něhož mělo finanční pomoc čerpat Řecko a nově zřejmě i Irsko.

Jedním z možných scénářů je i to, že by se na něm podílely i nečlenské země eurozóny. Česká vláda jednání o této záležitosti přerušila, aniž dospěla k nějakému rozhodnutí.

„Česká republika by se rozhodně na chystaném evropském záchranném plánu podílet neměla, protože není členem eurozóny. Pomoc v tomto případě není otázkou solidarity zemí Evropské unie, ale toho, že jde o úplně jiný klub a my jeho členem nejsme. Eurozóna je v Evropské unii klub v klubu a do něj my nepatříme," zdůvodnil pro ParlamentníListy.cz svůj postoj ekonom Jiří Schwarz, bývalý děkan Národohospodářské fakulty VŠE a člen Národní ekonomické rady vlády.

Celý článek na ParlamentniListy.cz