Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vládní strana Jednotné Rusko si po volbách do Státní dumy udrží většinu v parlamentu

Vládní strana Jednotné Rusko si po volbách do Státní dumy udrží většinu v parlamentu
Žena stojí před monitory, které ukazovaly průběžné výsledky ruských voleb | zdroj: Profimedia

Ruská vládní strana Jednotné Rusko si po parlamentních volbách podle agentury TASS udrží dvoutřetinovou většinu ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu), která je nezbytná pro přijímání ústavních změn.

Po sečtení více než 68 procent hlasovacích lístků má přes 48 procent hlasů. Oproti minulým volbám tedy ztratila podporu zhruba desetiny svých voličů, poznamenala agentura Reuters. Do parlamentu, o jehož složení Rusové rozhodovali od pátku do neděle, se patrně dostanou ještě čtyři další strany, které překročily potřebný pětiprocentní práh.

Na druhém místě komunisté

Jednotné Rusko si zatím nárokuje přibližně 304 mandátů ve 450členné dumy, upřesnil TASS s odkazem na centrální volební komisi. Volby do dolní komory parlamentu jsou smíšené, polovina mandátů je rozdělena podle stranických kandidátů a dalších 225 křesel je obsazena většinovou volbou v jednomandátových okruzích - v nich může Jednotné Rusko podle TASS počítat s přibližně 195 místy.

V parlamentu zasednou také komunisté, kteří si od minulých voleb v roce 2016 zřejmě polepšili a nyní jsou průběžně na druhém místě s asi 20 procenty hlasů. Před pěti lety pro ně hlasovalo 13,3 procenta voličů.

Jednotné Rusko a komunisty následuje Liberálnědemokratická strana Ruska (LDPR) Vladimira Žirinovského s necelými osmi procenty hlasů a strana Spravedlivé Rusko s více než 7,4 procenty. Nově založená strana Noví lidé má podle dílčích výsledků 5,58 procenta hlasů a tedy překonala pětiprocentní hranici potřebnou pro zisk mandátů. Všechny tyto strany se podle agentury AFP dají z velké části považovat za spojence Kremlu.

Podle předběžných údajů Jednotné Rusko, které je spojené s prezidentem Vladimirem Putinem, nezopakuje výsledek z minulých voleb, kdy získalo přes 54 procent hlasů. Tiskové agentury to spojují s poklesem popularity strany v důsledku horšící se ekonomické situace v zemi i s obviněním z korupce, které proti současnému vedení země vznáší opozice vedená nyní vězněným Alexejem Navalným.

Úřady stoupence Navalného z voleb vyřadily, ale opozice se snažila výsledek ovlivnit alespoň tím, že voličům nabízela pokyny k taktickému hlasování proti kandidátům Jednotného Ruska. V mnoha případech tyto rady v praxi směřovaly k volbě komunistů.

Opozice shromážděná kolem Navalného průběžné výsledky komunistů považuje za důkaz úspěchu své strategie. Úřady zároveň obvinila z rozsáhlých podvodů při sčítání a odsoudila "morální úpadek" vládnoucí moci.

Zdroje: