Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Vláda prý chce zlikvidovat autory i nakladatele, výzva "Na obranu knih" se šíří internetem

Vláda prý chce zlikvidovat autory i nakladatele, výzva "Na obranu knih" se šíří internetem
zdroj: tisková zpráva

Proti plánu daňové reformy ekonomických ministrů vystoupil Svaz českých knihkupců a nakladatelů, který vydal Výzvu na obranu knih, kterou předloží vládě a českému parlamentu. Text i podpisové archy jsou dispozici na webových stránkách www.sckn.cz a svazových stránkách na Facebooku.

„Rádi bychom s největším možným důrazem upozornili, že zvýšení sazby DPH na knihy povede k devastaci knižního trhu, k likvidaci nakladatelů, kteří vydávají i nekomerční literaturu, i ke snížení dostupnosti knih pro veřejnost,“ konstatovali  nakladatelé Martin Vopěnka, Michal Rybka a Pavel Nýč, kteří připravili k porovnání i detailní přehled DPH.

Směřujeme k Albánii?

Průměr DPH na knihy ve vyspělých evropských zemích je mezi 5 až 6 procenty. Se započítáním všech zemí EU 7,6 procent. U nás je DPH na knihy v současnosti 10 procent, ale vláda zamýšlí zvýšit sazbu na 19 procent.

Tímto v historii bezprecedentním skokem se propadneme téměř až na samotné dno Evropy. Přiblížíme se Bulharsku nebo Albánii, kde je sazba na knihy 20 procent? Půjde naše země západoevropskou, anebo bulharskou cestou?