Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Aktualizováno: Vláda prodloužila výplatu příspěvků z Antiviru, schválila daňové úlevy

Aktualizováno: Vláda prodloužila výplatu příspěvků z Antiviru, schválila daňové úlevy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Vláda prodloužila do konce roku vyplácení příspěvků na náhrady mezd z programu Antivirus firmám, které musely kvůli výpadku poptávky, surovin či personálu omezit výrobu a služby. Schválila rovněž další rozšíření daňových úlev pro podnikatele a firmy zasažené opatřeními proti šíření koronaviru.

Na těchto příspěvcích s označením Antivirus B stát za období od poloviny března do konce září podle údajů ministerstva práce zatím vyplatil 12,5 miliardy korun. Firmy mohly dosud od státu při omezení výroby a služeb získat zpátky 60 procent vyplacené náhrady mzdy do 29 000 korun superhrubé mzdy.

Dočasný program Antivirus, který ministerstvo zavedlo na jaře při první vlně epidemie, má bránit propouštění. Vláda ho prodlužovala už několikrát. Skončit měl původně na konci října. Před dvěma týdny kabinet rozhodl o pokračování vyplácení příspěvku pro zavřené provozy a karantény. Odbory a zaměstnavatelé žádali, aby se prodloužilo i poskytování druhého příspěvku při omezení výroby a služeb. Poukazovali na to, že nařízené uzavření provozů dopadá i na jejich dodavatele či odběratele.

"Antivirus B prodloužíme do konce roku! Dnes jsme o tom rozhodli na vládě. Firmy teď bojují o přežití. Nyní tak znovu pomůžeme těm, které koronavirus zasáhl nepřímo," uvedla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD).

Příspěvek A pro uzavřené provozy vláda před dvěma týdny navýšila. Místo 80 procent mzdy do 39 000 korun superhrubé mzdy stát proplácí celé mzdy i s odvody do 50 000 korun. Lidem v karanténě dál dorovnává 80 procent náhrady. Zda příspěvek B zůstává stejný, nebo se jeho pravidla také upraví, ministryně práce zatím neupřesnila.

Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Zároveň od čtvrtka do konce nouzového stavu bude uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Premiér Andrej Babiš (ANO) však v neděli řekl, že pokud se nestane zázrak, vláda bude muset opatření zpřísnit.

Ministerstvo práce uvedlo, že stát zatím vyplatil z programu Antivirus na obou příspěvcích za období od začátku nouzového stavu od 12. března do konce září 18,7 miliardy korun. Přispěl tak na výdělky či náhrady mezd celkem 810 260 zaměstnancům v 58 260 firmám. Za poslední čtvrtletí by se podle propočtů ministerstva mohlo vyplatit z Antiviru ještě celkem od 9,1 do 11,9 miliardy korun, a to podle nastavení pravidel. Pokud by příspěvek B zůstal stejný jako dosud, celkové čtvrtletní výdaje by činily 10,6 miliardy.

Vláda schválila kvůli pandemii rozšíření daňových úlev

Vláda rovněž schválila další rozšíření daňových úlev pro podnikatele a firmy zasažené opatřeními proti šíření koronaviru. Úřad promine zálohy splatné od 15. října do 15. prosince pro daň z příjmu fyzických osob i firem, zálohy na silniční daň splatné 15. dubna, 15. července, 15. října a 15. prosince a úroky z prodlení u daně z přidané hodnoty (DPH).

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

MF rovněž dříve oznámilo, že posune splatnost DPH pro podnikatele z maloobchodu a služeb, na které přímo dolehla nejnovější vládní opatření v boji s koronavirem. Splatnost DPH za třetí čtvrtletí a září, která je v pondělí, posune resort do konce roku. Zároveň ale úřad upozornil, že pardon se nebude týkat prominutí pokuty za opožděné tvrzení daně, a proto je nutné daňové přiznání i kontrolní hlášení podat v zákonné lhůtě.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) již dříve také upozornila, že pokud podnikatelé za letošní rok očekávají daňovou ztrátu, mohou si do výše této ztráty požádat o vratku daně z příjmů, kterou zaplatil ve dvou předchozích letech a do patnácti dnů po podání žádosti o vrácení bude mít peníze na účtu. "Institut zpětného uplatnění daňové ztráty byl přijat právě pro tyto situace," uvedla.

Ministerstvo také dříve informovalo, že mohou podnikatelé nadále využívat některých opatření v rámci tzv. liberačního balíčku, která byla zavedena během jarní vlny pandemie. Jde například o plošné prominutí správního poplatku za podání žádostí na finanční nebo celní úřad nebo plošné prominutí DPH na bezúplatné dodání základních ochranných prostředků, u nichž vznikla povinnost přiznat daň v období od října do prosince.

"V případě potřeby lze samozřejmě využívat i nejčastější individuální nástroje, které daňové zákony dlouhodobě upravují za účelem zohlednění individuální tíživé situace na straně daňových subjektů," upozornilo MF. Jde o možnost žádat o posečkání daně či rozložení její úhrady na splátky, možnost požadovat snížení či zrušení záloh, možnost žádat prodloužení vybraných lhůt či jejich navrácení v předešlý stav nebo možnost žádat o individuální prominutí úroků z prodlení, penále a pokuty za nepodání kontrolního hlášení.

Vláda schválila tři finanční dary do zahraničí ve výši šedesáti milionů

Česko poskytne dary v celkové výši 60 milionů korun v rámci programu Pomoc na místě, který je zaměřen na asistenci uprchlíkům a zemím pod silnými migračními tlaky. Na návrh ministerstva vnitra to na pondělním zasedání schválila vláda. Peníze budou v rámci tří darů směřovat do Jordánska, Iráku a Libye.

Peníze v rámci programu Pomoc na místě letos směřují do prioritních regionů Balkánu a severní Afriky. Už dříve bylo rozděleno 74,7 milionu korun, peníze putovaly například do Libanonu, Srbska nebo Řecka. "Kvůli pandemii covidu-19 nemůžeme zapomenout na boj s nelegální migrací. Dlouhodobě zastáváme názor, že nejefektivnější je pomáhat v místě, kde problém vzniká," uvedl v tiskové zprávě vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zdroje: