Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

'Vitaj doma, pán premiér.' Slovenská větev byznysu Andreje Babiše

'Vitaj doma, pán premiér.' Slovenská větev byznysu Andreje Babiše
Andrej Babiš a Robert Fico | zdroj: vláda.cz

I když Andrej Babiš svoje podnikatelské impérium vybudoval hlavně v Česku, významná je pro něj i slovenská část jeho byznysu. Coby premiér převedl své podniky do svěřenských fondů a tím se jich formálně zbavil. Na Slovensku se ale dodnes řeší kauzy spojené s firmou Agrofert z doby, kdy ještě Babiš holding oficiálně řídil, píše Vojtěch Berger na webu Hlídací pes. 

Patří mezi ně nákup pekáren, který vyšetřuje slovenský Protimonopolní úřad, velká daňová úleva pro chemičku Duslo Šaľa a také údajný Babišův sponzoring strany SMER Roberta Fica.

Slovenské Čapí hnízdo 

Zatímco kauza Čapí hnízdo "proslavila" Českou republiku až v Bruselu, podobný trik Agrofertu ze Slovenska tolik známý není, byť se také objevil v českých i slovenských médiích.

Při převzetí dvou pekáren v Bratislavě a Žilině totiž holding (tehdy ještě přímo vedený Andrejem Babišem a nepřevedený do svěřenských fondů) předvedl taktiku ne zcela odlišnou od té z farmy Čapí hnízdo. Tedy, že se Agrofert tváří, že není tím, kým ve skutečnosti je – obrovskou společností.

I když slovenský Protimonopolní úřad Babišovi nákup v roce 2012 zakázal, Agrofert, respektive jeho pekárenská firma Penam, získal v příštích letech obě pekárny oklikou.

Tu bratislavskou koupila malá firma založená právníky, kteří měli k Babišovi blízko. A obdobně to dopadlo i s podnikem v Žilině.

Loni v létě pak úřad provedl v Babišových pekárnách razii. Podle deníku SME souvisela právě s tím, že Agrofert obě pekárny převzal, aniž to úřadu ohlásil.

Úřad věc podle SME začal prošetřovat a Agrofertu hrozí pokuta v přepočtu ve výši i několika set milionů korun. HlídacíPes.org letos v únoru u Protimonopolního úřadu v Bratislavě zjišťoval aktuální stav, ten ale celou věc nechtěl komentovat. Mluvčí PMÚ Adriana Oľšavská poslala jen stručnou odpověď:

"Protimonopolní úřad SR až do skončení prošetřování a případného zahájení správního řízení neposkytuje informace ohledně žádného prošetřování. Jakékoli úvahy o případné výšce pokuty jsou ve stádiu prošetřování předčasné."

Vizualizace vlastnických vazeb Andreje Babiše přes skupinu Agrofert Pro úplné zobrazení rozklikněte | zdroj: Hlídací Pes

Dusno kolem Dusla 

Zatímco v případě pekáren si Babiš "poradil sám" (byť zřejmě v rozporu s pravidly), na další transakci s hodnotou stovek milionů korun potřeboval vstřícnost slovenské vlády. Šlo o daňovou úlevu pro Babišovu chemičku Duslo Šaľa ve výši 58 milionů eur (půldruhé miliardy Kč).

Desetileté daňové prázdniny pro Duslo kabinet Roberta Fica schválil v roce 2014. Veřejnost se o tom ale dozvěděla až zpětně.

Vláda tak velkou úlevu mohla potají schválit díky změně zákona, kterou parlament přijal krátce předtím. Podmínky vyhovující Babišovi pomáhali nastavit lidé, s kterými tehdejší český ministr financí dříve podnikal či pracoval.

První z nich byl poslanec SMERu Maroš Kondrót, který zná Babiše z doby, kdy oba pracovali ve firmě Petrimex. Kondrót prosadil v parlamentu změnu zákona, díky které daňové úlevy pro investice nad 200 milionů eur (což byl i případ Dusla) nemusela schvalovat celá vláda, ale stačil na to jen podpis ministra.

Pravidla začala platit 1. května 2014 a Duslo požádalo o obrovskou daňovou úlevu jen o čtyři dny později. Na konci června už byla dotace podepsaná ministrem hospodářství Tomášem Malatinským, který z funkce vzápětí odešel.

Známí, kam se podíváš 

V té době byl státním tajemníkem ministerstva hospodářství další Babišův známý Pavol Pavlis. S ním Babiš v 90. letech podnikal ve společnosti Port Service Bratislava. Pavlis se stal následně ministrem poté, co z úřadu odešel Tomáš Malatinský.

Sám Malatinský má dnes k Babišovi také relativně blízko – stal se poradcem českého ministra průmyslu za ANO Tomáše Hünera. Upozornil na to server Neovlivni.cz.

Proč by měl Robert Fico, který se zhruba dvouletou přestávkou vládne Slovensku posledních 12 let, jít Babišovi "na ruku"?

Investigativní novinář Marek Vagovič (dnes působí na serveru Aktuality.sk, o Babišovi ale psal dříve pro časopis Týždeň) ověřoval informaci, že Babiš v roce 2006 dal Ficově straně sponzorský dar – částka měla dosáhnout až 60 milionů korun.

Peníze se nikdy neobjevily v oficiálním stranickém účetnictví, Babišův sponzoring ale reportéru Vagovičovi potvrdilo neoficiálně několik zdrojů zevnitř SMERu. Ve své knize Vlastnou hlavou o zákulisí Ficovy strany cituje Vagovič konkrétně bývalého poslance Ivana Vargu.

Ten potvrdil, že se sponzorský dar od Babiše kdysi probíral přímo na předsednictvu SMERu.

Dvojnásobný 'oligarcha'

Můžou být tedy daňové prázdniny pro Duslo odměnou za někdejší dar straně Roberta Fica?

"Pro Andreje Babiše to byl velmi výhodný politický obchod, protože jeho sponzorství se mu vrátilo třicetinásobně (60 milionů korun versus 60 milionů eur). Kdyby spolu dotáhli jen tenhle jediný byznys, může být Babiš nadmíru spokojený," říká Vagovič na dotaz HlídacíPes.org.

Sám Andrej Babiš vždy popíral, že by SMERu dal nějaké peníze.

Český premiér je díky svému rozvětvenému a propojenému podnikání "oligarchou" hned ve dvou zemích. Také na Slovensku má kromě zemědělství a potravinářství podíl i na médiích, byť výrazně menší než v Česku.

Do holdingu Agrofert patří společnost Mafra Slovakia (dceřiná společnost české Mafry), která vydává na Slovensku Hospodárske noviny a řadu menších titulů. V Česku například provozuje server Mediahub.

Že pro Andreje Babiše není Slovensko žádná cizina, dobře vystihl premiér Fico, když Babiš poprvé jako český premiér letos v lednu přijel na oficiální návštěvu Bratislavy.

Ficovi na to stačila jedna věta, kterou Babiše pozdravil: "Vitaj doma."

Vojtěch Berger pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

 

 



Zdroje: