Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Většina států EU podpořila další spolupráci s palestinskými úřady

Většina států EU podpořila další spolupráci s palestinskými úřady
Josep Borrell na brífinku po jednání ministrů zahraničí EU | zdroj: Profimedia

Většina států Evropské unie podpořila další spolupráci s palestinskými úřady, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell po dnešním mimořádném neformálním jednání ministrů zahraničí EU. Izraelský ani palestinský ministr zahraničí, které Borrell rovněž pozval, se schůzky nezúčastnili.

Izrael má podle Borrella právo bránit se, musí to být ale v souladu s mezinárodním humanitárním právem, což některá izraelská rozhodnutí nejsou. Jednání se uskutečnilo zčásti osobně v ománském Maskatu, kde unie jednala s arabskými státy Perského zálivu, někteří ministři se ale připojili prostřednictvím videokonference.

Česko při jednání zastupoval náměstek ministra zahraničí Jan Marian, který „odsoudil barbarský terorismus Hamásu, vyjádřil pevnou podporu Izraeli v právu na sebeobranu, vyzval EU k pokračování aktivní role při stabilizaci regionu a podpořil přezkum pomoci Palestině“, informovala česká diplomacie.

„Řešili jsme, jak pokračovat v našem vztahu s palestinskou samosprávou. Hamás považujeme za teroristickou organizaci, ale s palestinskou samosprávou spolupracujeme,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání Borrell. „Ne všichni Palestinci jsou teroristi, kolektivní trest pro všechny Palestince by byl nespravedlivý a nevede k dosažení míru,“ dodal. Podle jeho slov velká většina unijních zemí, až na dvě, tři výjimky, jasně řekla, že spolupráce s palestinskou samosprávou má pokračovat, stejně jako její finanční podpora.

Šéf unijní diplomacie připomněl, že Evropská komise nyní navrhla přezkoumání finanční podpory určené Palestincům pokud jde o rozvojovou pomoc, podobně se vyjádřily i některé země. „Tento přezkum by ale neměl znamenat odložení některých plateb,“ dodal Borrell.

Ministr zahraničí Lipavský navštívil Izrael, setkal se s protějškem Kohenem

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) dnes navštívil Izrael, na který v sobotu zaútočili palestinští radikálové. Setkal se se svým protějškem Elim Kohenem. Informoval o tom izraelský novinář Amichai Stein. Podle videozáznamu, který novinář sdílel, se šéf české diplomacie setkal také s vnučkou 85leté ženy, kterou palestinské hnutí Hamás uneslo do Pásma Gazy.

Debata o přesunu ambasády do Jeruzaléma není podle Pavla v tuto chvíli namístě

V situaci, kdy je Izrael ve válečném stavu, není namístě debata o přesunu českého velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Uvedl to prezident Petr Pavel ve vyjádření, které dnes ČTK poskytl odbor komunikace Hradu. Za nutné nyní považuje především zachovat jednotu v podpoře Izraele.

Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí uvedl, že přesun ambasády podporuje. V současné době by to považoval za žádoucí krok, o konkrétním postupu chce jednat v koalici. Podle zákona o zahraniční službě má kompetenci přesouvat a rušit zastupitelské úřady ministr zahraničí. Právě šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) je ale zdrženlivý, pro takový krok nejsou podle něj v tuto chvíli splněny tři základní podmínky.

Podle Lipavského by přesun velvyslanectví byl v rozporu s mezinárodním právem a rezolucemi Rady bezpečnosti OSN, zároveň by nebyl v souladu s jednotným postojem EU. V dnešní bezpečnostně rozbouřené době navíc šéf diplomacie nepovažuje za rozumné, aby na sebe Česko přitáhlo pozornost mezinárodního společenství razantním krokem v otázce izraelsko-palestinského konfliktu, uvedl ve vyjádření pro ČTK.

Izrael, který obsadil východní část Jeruzaléma za války v roce 1967, považuje celý Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město, zatímco většina zemí považuje východní Jeruzalém za okupované území. České velvyslanectví v Tel Avivu má v Jeruzalémě od předloňského roku úřadovnu.

Zdroje: