Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Věštby, které se nevyplnily: Nejhorší předpovědi pro uplynulý rok

Věštby, které se nevyplnily: Nejhorší předpovědi pro uplynulý rok
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Věštění má jednu nezpochybnitelnou výhodu, lidé mají krátkou paměť. Jenže když si dáte tu práci a zpětně dohledáte prognózy, nestačíte se divit, kdo se všechno mýlil. 

V Řecku už být hůř nemůže

OECD měli jasnou představu o tom, jak zářná bude řecká budoucnost. A letošní rok měl být ve znamení vzestupu dynamické a konkurenceschopné řecké ekonomiky. Ale krásná prognóza zůstala jen zbožným přáním.

Pravda je taková, že letošek byl pro Řeky strašný. První polovinu roku je dusila hluboká finanční krize, v druhé polovině navíc chatrnou domácí infrastrukturu dorazila nebývalá vlna uprchlíků. Vláda trávila veškerý čas nekonečným vyjednáváním, aby odvrátila bankrot za cenu dalších škrtů a tvrdých reforem. Na druhou stranu ale zůstali Řekové v eurozóně. A to navzdory pravidelným věštbám o nevyhnutelném Grexitu, nejpozději do konce letošního roku.

Janis Varufakis rezignovat nebude

Ne každá předpověď nakonec vyjde, i když ji prohlásíme o sobě samém. Šéf řeckých financí a velký odpůrce politiky škrtů Janis Varufakis, který proslul přirovnáním řeckých věřitelů k teroristům, tvrdil odhodlaně ještě na konci května, že své křeslo neopustí.

Rezignoval 6. července.

Britská vláda bude opět koaliční

Předvídat volební výsledky je vůbec nejméně vděčnou činností. A už vůbec ne při těch do britského parlamentu.

Znovuzvolený premiér David Cameron označil volební noc za "nejšťastnější hodiny" svého života. Není divu. Oproti všem prognózám o nevyrovnanějších volbách v historii, kde rozhodne každičký hlas, získal drtivých 330 křesel. Ve volbách ale neuspěl lídr euroskeptické strany UKIP Nigel Farage, který se navzdory předvolebním průzkumům do parlamentu ani nedostal.

A Corbyna znáte?

Po nejhorších volebním debaklu labouristů od roku 1987, který jim tehdy uštědřila Margaret Thatcherová, se poroučel šéf strany Ed Miliband. A začalo hledání jeho nástupce.

Doslova na poslední chvíli získal potřebný počet nominací ke kandidatuře na nového stranického předsedu jakýsi Jeremy Corbyn. Veterán levicového křídla strany, který neústupně bojuje proti politice škrtů, měl původně jenom "zpestřit" nudné debaty uchazečů o předsednické křeslo.

Sázkové kanceláře měly stejný názor, Corbynovy šance na vítězství byly 1:100.

V září ovládl volební klání s 66 procenty hlasů.

Le Penová ve volbách "na zkoušku"

Šéfka Národní fronty neměla potřebu nic zastírat. Marine Le Penová v červenci oznámila, že její účast v regionálních volbách na podzim bude testem pro prezidentské klání v roce 2017. A předvolební průzkumy o jejím vítězství nepochybovaly.

V doznívající atmosféře pařížských atentátů ovládla se svou stranou první kolo voleb. Celkově získala přes čtvrtinu hlasů a vyhrála v šesti regionech z celkových 13. V druhém kole ale ukázali voliči, že je jim milejší jakákoli jiná strana než xenofobní Národní fronta, která nakonec skončila bez zisku jediného regionu.

2015 – skvělý rok pro Volkswagen

Každá automobilka očekává, že v dalším roce prodá rekordní počet vozů. Nejinak to viděl i šéf prodeje VW Christian Klingler, který předpovídal rekordní prodej více než šesti milionů vozů. A byl připraven čelit této velké výzvě.

Nedokázal ale čelit výzvě amerických úřadů, které v září obvinily německou automobilku z falšování emisních hodnot. Společnost později přiznala, že vadný software má namontováno 11 milionů aut po celém světě.

Rekord si ale automobilka přece jen připsala - v podobě pokuty ve výši 18 miliard dolarů (444 miliard korun), kterou dostala ve Spojených státech. 

A soupeřem Clintonové bude...Trump?

Měl to být souboj politických dynastií. Příští rok se v boji o americké prezidentské křeslo měli utkat Hillary Clintonová a Jeff Bush. Nositel slavného jména měl navázat na úspěch svého otce a bratra. Jenže na scéně se zčistajasna objevil Donald Trump.

Upřímnějšího kandidáta na prezidenta byste hledali jen těžko. Trump celou kampaň postavil na své osobě a na bohatství, které vydělal. Okázale předvádí luxus, peníze a v neposlední řadě sám sebe.

Od začátku se drží na předním mstě mezi ostatními uchazeči o republikánskou kandidaturu. A to navzdory všem kontroverzním útokům na muslimy, ženy nebo třeba na postiženého novináře.

Trumpův vzestup (paradoxně mnohem lépe než renomovaní političtí komentátoři) předpověděl seriál Simpsnovi. V patnáct let starém díle se ošívá nově zvolená prezidentka USA Líza Simpsonová z toho, co jí zanechal předchozí americký prezident - Donald Trump.

zdroj: Youtube

Zdroje: