Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Věřím národní bance, řekl nám Kalousek, pohovořil o Babišovi a o svém strachu

Věřím národní bance, řekl nám Kalousek, pohovořil o Babišovi a o svém strachu
Miroslav Kalousek | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Nejhorší stav je bezvládí, nebo situace, kdy vládne nelegitimní vláda jako dnes, říká místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. I když odmítá „věštit“, zda a kdy se podaří vítězné ČSSD sestavit vládu, považuje vládní koalici stran, které získaly podporu voličů, protože slibovaly změnu, za logickou.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Kalousek hovořil také o úmyslných lžích Andreje Babiše, lidoveckém přístupu a poslancích ANO, kteří vyhrožují odchodem ze svého hnutí, pokud se prokáže, že jejich šéf byl agentem StB.

Rozumíte tomu, když Andrej Babiš, šéf hnutí ANO, které získalo téměř dvacet procent hlasů, stále říká, že nechce být politikem?

Maximálně rozumím tomu, že se tímto výrokem snaží klamat veřejnost. Protože on se tím politikem objektivně stal. Stal se jím už v okamžiku, kdy založil politické hnutí a vstoupil s ním do politiky, tak prostě je politikem. Pokud tvrdí, že není politik, tak je to jedno z mnoha jeho klamavých, mylných nebo nepravdivých prohlášení, kterých se dopouští.

Řadíte mezi takové i jeho výrok, že za hospodářskou krizi v Česku můžete vy, protože jste dělal všechno naopak, než bylo potřeba?

To on si skutečně může myslet, to je otázka jeho neschopnosti pochopit problém. To bych mu nevyčítal, to nemusí být úmyslná lež. Ale pokud říká, že není politik, tak lže zcela úmyslně, úplně stejně, jako když říká, že jsem církvím odpustil daň z převodu nemovitosti. To také není pravda.

Možná, aby lépe pochopil problém, vytvořil si poradní orgán - Radu ekonomických poradců, mezi nimiž je i renomovaný ekonom Petr Zahradník, který byl členem NERVu, nebo právník Robert Pelikán, se kterým jste se dostal i do osobního sporu. Budí tito poradci ve vás důvěru?

Proboha, to je přece jak houska na krámě. Každá politická strana má svoje expertní týmy na některé problematiky. Tak tohle je prostě expertní tým ANO. Tam mohou být lidé, kterých si vážím, nebo ti, kterých si vážím méně, ale to není důležité. Nevím, proč bych měl věnovat pozornost právě expertnímu týmu ANO.

Vnitrostranická krize v ČSSD nebyla jen problémem jedné politické strany, protože šlo o vítěznou stranu těsně po volbách, zdržela se kvůli tomu jednání o sestavení vlády i orgánů sněmovny. Je už podle vás ta situace definitivně vyřešena, nebo hrozí nestabilita v největším poslaneckém klubu ČSSD, protože pánové, kteří tu krizi způsobili, dál zůstávají poslanci?

To bude podle mého názoru záležet na mravní úrovni a velkorysosti každého účastníka té krize. Já se ji neodvážím předvídat. Myslím si, že v zájmu úplně všech občanů České republiky je, aby se co nejdříve vytvořila funkční akceschopná vláda. Zda s politikou té vlády budu nebo nebudu souhlasit, je věc jiná. Ale že tady akceschopná vláda být musí a že to je v zájmu České republiky, o tom nemůže být pochyb. Nejhorší stav je bezvládí, nebo situace, kdy vládne nelegitimní vláda, což je dnešní stav. Takže pevně doufám, že v zájmu tohoto obecného cíle, aby tady vláda vznikla, bude v sociální demokracii tolik osobní velkorysosti a morálních kvalit účastníků boje o moc, že to neznemožní vládu složit a zajistit její fungování. Ale to je doufání, nikoli predikce.

Nicméně víme, že Miloš Zeman se jen tak lehce nevzdává a že jeho animozita k Bohuslavu Sobotkovi je velká. Neobáváte se, že bude jeho případné jmenování zdržovat a vytvářet tak na politické scéně další napětí?

Nevím. Pokud se pan prezident zachová státotvorně, překvapí mne mile. Já bych byl rád mile překvapen.

Je šance, že pokud se podaří sestavit vládu na půdorysu ČSSD, ANO a KDU-ČSL, bude stabilní a vydrží na rozdíl od vašich dvou vlád celé volební období?

Co si o tom mám myslet? To nelze predikovat, to záleží na tom, jak vláda bude schopna komunikovat mezi sebou, jak se jí bude dařit práce, podíváme-li se na programy těch stran, je vidět, že se můžeme připravit na velmi populistický program, s prvky socialistických experimentů, určitě to nebude program, který by byl přitažlivý pro mne, ale může být přitažlivý pro velkou část voličů a ta vláda může být oblíbená nebo naopak. Já opravdu nevím, mně by zajímalo, kdo to teď ví. Na tuto otázku existuje jediná seriózní odpověď nevím, nejsem Delfská věštírna.

A jak vidíte ten časový horizont?

Vy máte dneska otázky. Já jedu příští srpen na dovolenou, nevíte, jestli nebude pršet? Moje odpověď může znít jen takhle: v zájmu České republiky je, aby ta vláda vznikla co nejdříve, aby na co nejkratší dobu bylo zkráceno období nelegitimní vlády. Záleží na politických a odborných schopnostech těch tří politických subjektů, jak rychle se dokáží dohodnout.

Zdroje: