Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Ve vládě jsme neselhali, dušují se lidovci před sjezdem

Ve vládě jsme neselhali, dušují se lidovci před sjezdem
Větší personální změny lidovecký sjezd zřejmě nepřinese | zdroj: Profimedia

V sobotu odstartuje sjezd KDU-ČSL ve Zlíně, který má odpovědět na zásadní otázku: Kam bude tato strana dál směřovat? Mnozí jí vyčítají, že za přítomnost ve vládě zaplatila radikálním ústupem od svého programu, založeného mimo jiné na podpoře drobného a středního podnikání. Jiní připomínají, že někteří lidovečtí poslanci "jdou na ruku" šéfovi Hnutí ANO Andreji Babišovi, třeba v otázkách elektronických registračních pokladen nebo podpoře biopaliv. Předseda strany Pavel Bělobrádek má ale prý o budoucnosti strany jasno a působení lidovců ve vládní koalici vidí naopak optimisticky.   

Lidovci jsou vnímáni jako strana katolíků a venkova. Vedení strany to ale vidí trochu jinak. "Nestydíme se za Moravu, podporujeme tradice, ale je to významná nepřesnost, která vulgarizuje skutečnost," řekl nedávno Bělobrádek.

Faktem ovšem zůstává, že strana se v poslední době potýká především s nedostatkem mladých lidí. To ostatně cítí i někteří vedoucí představitelé strany, kteří by mladou generaci chtěli oslovit třeba i prostřednictvím intenzivní komunikace na sociálních sítích.

Otázkou je, nakolik se to shoduje s představou Bělobrádka. "Jsme stranou s dlouhou tradicí, jasnými hodnotami a pevně ukotveným dlouhodobým programem. V naší politice se neřídíme ani průzkumy veřejného mínění či obliby, ani byznysovými či marketingovými plány. Nejsme produkt, nejsme nástroj k uskutečňování momentálních ambicí, nejsme skupinou různě posbíraných lidí, týmem na jedno použití. Jsme křesťanští demokraté. Víme, kým jsme, jaké hodnoty zastáváme a proč," uvádí předseda ve své zprávě pro sjezd.  

Lidovci jako strana protikladů

Po roce 2010, když se lidovci nedostali do Sněmovny, se našlo několik pochybovačů, kteří nevěřili, že by se strana mohla ještě někdy vzchopit. Poslední dobou se ale zdá, že podpora lidovcům stoupá. Navíc to vypadá, že se jim vyhýbají spory uvnitř strany.

"Naše vládní angažmá možná není až tak efektní, ale je rozhodně efektivní. Nevyčerpáváme se šarvátkami na scéně, ale o to trpělivěji pracujeme za ní. A dokážeme svým promyšleným programem inspirovat k následování i vládní partnery. Vzpomeňme na podporu pracujících rodičů slevami. Ty nezapomněly zmínit jako svůj úspěch obě koaliční strany," říká Bělobrádek.

Kritici ovšem lidovcům vyčítají, že ve vládě jsou vlastně stranou "do počtu" a většinu důležitých rozhodnutí stejně dělají Babiš se Sobotkou. Bělobrádek ale tvrdí, že většina bodů programu současné vlády je lidovecká a upozorňuje hlavně na sociální stránku vládní politiky.

Na druhou stranu je třeba připomenout, že jsou to právě lidovci, kteří v minulosti nikdy nepřijali jednoznačné stanovisko, a postoj "já neříkám ani tak, ani tak“ jakoby se straně vyplácel.

Se Sekyrou v zádech?  

Klíčovým sponzorem lidovců je developer Luděk Sekyra, kterého kritici vnímají jako šedou eminenci strany. Pravdou je, že se doposud nepodařilo prokázat, že by se strana nějakým způsobem developerovi odměňovala za jeho finanční podporu.

Sekera podle Bělobrádka do dění strany nezasahuje a je pouze jakýmsi mecenášem. Lidovci, soudě dle zveřejněných výsledků hospodaření, patří ke stranám, které se svým majetkem hospodařit umí. Jenže otázkou zůstává, do jaké míry v tom hrají roli štědré dary od Sekyry.

Už před víkendovým sněmem je jasné, že nějaké významnější personální otřesy se očekávat nedají. Chvíli to vypadalo, že by se proti současnému předsedovi Bělobrádkovi mohl postavit místopředseda Marian Jurečka, který nakonec z boje o předsednické křeslo odstoupil.

Je tedy evidentní, že se změnami, které by stranu mohly generačně omladit, nebudou lidovci tak pospíchat. Jestli se jim ovšem podaří proměnit svou image a jednou provždy se zbavit nálepky "jidášské" strany, kterou získali už v dobách Luxe a Kalouska, je prozatím ve hvězdách.

Zdroje:
Vlastní